Библиотеката на БАН получи дарение от над 1300 тома книги

3035
Библиотеката на БАН получи дарение от над 1300 тома книги
Снимка: Pixabay

1300 тома книги получи като дарение Централната библиотека на Българската академия на науките. То беше прието от директора й д-р Силвия Найденова, която подчерта, че началният фонд е бил изграден на базата на дарения, които 150 години по-късно продължават като практика, предаде репортер на БГНЕС.

„Даренията, които постъпват в библиотеката, са българския учен-етнолог Ася Попова, която е един много известен етнолог. Тя е работила в института за фолклор и етнология към БАН. Получаваме около 1000 книги от нея. Издателството „Захарий Стоянов“ дари над 350 тома книга на стойност 6000 лв. Това са изключително ценни книги, защото са на български класици“, обясни Найденова и добави, че читателите имат достъп до над 2 млн. тома, с които разполага библиотеката. Абонатите имат достъп и до най-богатата дигитална колекция в страната, която съдържа над 220 000 файла и над 4000 заглавия. Сред най-ценните екземпляри, които притежава библиотеката, са „Неделник“ на Софроний Врачански от 1806 г., и Рибният буквар на Петър Берон.

БАН към правителството: В никакъв случай не вдигайте данъците

Правителството да преосмисли данъчната система и данъчната политика, препоръчва БАН в годишния си доклад "2019 “Икономическо разв...

Тодор Попов е наследник на Ася Попова и се е нагърбил със задачата да изпълни завещанието на леля си, която е пожелала личната й библиотека да бъде дарена на БАН. Той също е част то академията, но работи като физик.

„Тя е български и френски етнограф и социален антрополог. Напуска България в далечната 1968 г. и се установява в Париж. Там прави научна кариера. Става ученик на именития антрополог Клод Леви-Строс“, разказа той и добави, че леля му е говорила суахили и е работила с африкански племена, след това работи в Амазония с диви племена, а по-късно се съсредоточава върху българския фолклор и преплитането на религия с народни вярвания и по–специално за кръвната жертва- курбана.

„Предстои издаване на нейни събрани съчинения във Франция, която е с работното заглавие „Змеят от на 13-тата луна“. Досега има издадени две книги на френски. Едната анализира африкански игри и излиза в началото на 80-те години, има голям успех, защото се печата в повече от 5000 броя. Другата книга-сборник излезе миналата година. Тя е сборник от съвместни работи с неин колега от университета в Брюксел“, разказа наследникът й и обясни, че издадените от нея книги са част от дарението.

Писателят Тодор Коруев, който представлява другият дарител - издателство „Захарий Стоянов“, съобщи, че те традиционно правят дарения на библиотеки.

Учени от БАН разработват космическа система за многократна употребa

Учени от Института по механика на БАН (ИМех-БАН) работят върху създаването на система за многократно използване на ракетен носител, коя...

„Издателството издава предимно българска класика. В последните години ние издадохме много ценни исторически съчинения и сборници с книги от публицистиката на най-големите учени и академици“, обясни Коруев и каза, че техният завет е „Четете книгите, които ви подаряваме“.

Той подчерта, че за това дарение са получили награда от Асоциацията на библиотеките за най-голямо дарение, което е направило издателство.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КНИГИ:

От Норвегия идва литературният шедьовър "Последните ласки", който те кара и да се смееш, и да плачеш

Евгения Чаушева от Actualno.com е номинирана за "Рицар на книгата"

В мрежата на "Паяка" - Ларш Кеплер представя злодей, по-брутален от всякога

Световноизвестният художник Кантен Гребан посвети прочувствена илюстрация на българските читатели (СНИМКИ)

Чудовищата са реални в "Децата на хълма" от Дженифър Макмеън

Ново издание на абсолютния бестселър на майстора на психотрилъра Себастиан Фитцек - "Терапията"

Излезе "Нож" на Салман Рушди: Първата му творба след нападението (ВИДЕО)

Наградиха писателката Елфриде Йелинек с почетен френски орден

Албанският писател Григор Бануши пристига за премиера (СНИМКА)

"Чудните приказки на баба. В градината" – пролетен букет от очарователни истории

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com