НА ЖИВОВойната в Украйна

Бивш военен министър: Да не храним илюзия, че като помогнем на Украйна, ще решим войната

3908

Никой не храни илюзията, че с онова, което ще предоставим на Украйна, ще променим хода на военните действия. Въпросът беше дали освен да продаваме, можем да дарим, за да подпомогнем украинските военни сили.

Това заяви бившият военен министър Ангел Найденов пред bTV за оказването на военна помощ за Украйна. 

Той очаква до няколко седмици да се появи цялата информация каква военна помощ изпращаме на Украйна. За Ангел Найденов е неумостно да се крие информацията от българските граждани засекретяването на договора с Украйна. 

Излишният шум е неоснователен и няма място в един такъв дебат, но тук не става дума за шум, а за оценка, коментира Найденов. 

Той не разбира защо няма информация дали са проведени разговори са компенсираща военна техника и отбранителни способности по отношение на техника, която България би дарила на Украйна. Найденов добави, че България пропуска възможността да превъоръжи армията си, като помогне на Украйна, защото все още няма никаква информация за евентуална компенсация за военната помощ, която ще окажем. 

Според Ангел Найденов след освобождаването на Херсон от украинските части има една позоционна война и няма промяна по фронтовата линия на войната. Зимата облагодетелства частите, които се отбраняват. Инициативата е в ръцете на украинската армия, като тя е освободила повече от половината украинска територия, изтъкна бившият военен министър. 

"Заговори се за възможни мирни преговори, лансирани от Кремъл и западните лидери. Нека да видим как изглеждат условията и предпоставките за това. От Русия се поставят три условия, за да прекрати войната в Украйна: да се намали и да се преустанови военната и финансовата подкрепа за Украйна, да се признае анексираните територии от Украйна като част от Руската федерация и да се ограничи дейността на НАТО в Европа", коментира Найденов. 

По отношение на нидерландското "Не" на Шеген за България, Найденов добави, че решението на Холандия е скандално и безобразно. Това решение ни превръща в буферна държава по Югоизточниците граници на Европа, посочи бившият военен министър. В тези последни дни трудно може да бъде направено нещо, защото в случая се вижда допълнителна несправедливост с отделянето на България от Румъния, категоричен бе Ангел Найденов. 

Той заключи, че до този момент се поставят три условия за Шенген: справянето с корупцията, организираната престъпност и границата. Именно опазването на българо-турската граница и нескопосаната шега, че се минава за 50 евро, именно границата е причина да не влезем в Шенген, каза още Ангел Найденов. 

Още: Военна помощ за Украйна: Кой на каква позиция е в НС? (ВИДЕО)

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Още от Политика

ДСБ: Служебните правителства...
Радев: България осъжда смъртоносното...
Петков в отговор на Борисов за...
Министър Шишков сподели каква...
Румен Петков: 1/3 от купените...
Започва ли голямото обединение...
Борисов: Кирил, Асен и Христо...
Бойко Борисов призова Северна...
Пеканов: ЕК търси начин да предоговори...
Демерджиев - на работно посещение...
Проф. Огнян Герджиков за 48-ото...
Десислава Атанасова: Само ГЕРБ...

Последни новини