НА ЖИВОВойната в Украйна

Бивш зам.-вътрешен министър: Аргументите да не ни приемат в Шенген издишат

1009

Eдва ли холандското общество може да бъде убедено, че след една година в България са прокарани нови закони. Това заяви бившият заместник-министър на вътрешните работи Филип Гунев пред БиТиВи.

Той обясни, че австрийците били по-откровени, като си признали, че има повече мигранти и заради това не могат да ни приемат в Шенген, докато нидерландците поставили нови критерии и изисквания. Има нов механизъм за оценка на върховенството на закона и с него могат да ни спрат еврофондовете, ако решат да ни следят. Ако се иска нова проверка по този механизъм, там може да са всякакви резултатите, каквито били в продължение на 10 години, отбеляза Гунев. 

„Трябва да се договорим с холандците какво публично работи за тях, защото целият ЕС не е съгласен с тях. Те смятат, че Шенген не е добър инструмент да се натискат България и Румъния да си променят върховенството на закона“, коментира Гунев.

Той посочи, че влизането на България в Шенген ще има както икономически ползи, така и сплотяване на Европейския съюз като цял. Според Гунев обаче аргументите за приаменто ни в Шенген издишат и не са релевантни. 

Бившият депутат от "Има такъв народ" Димитър Гърдев добави, че аргументите на Австрия и Холандия да не ни приемат в Шенген издишат. Започват да се появяват едни изисквания, които преди това ги нямало, посочи Гърдев.  Борбата с корупцията и организираната престъпност е валидно за всички държави, без изключение, поясни той.

Гърдев вижда постоянна непроменлива позиция от 11 г. насам за България в Шенген. Защо тези неща се използват от политиците ни за вътрешнопартийна борба, недоумява той. Борбата пред България е да инициира нов дебат и ново споразумение за приемането ни в Шенген. 

Още: Петков: Проблемът за Шенген е 12-годишното управление на ГЕРБ

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Още от Политика

МВнР: Властта в РСМ постъпи унизително...
Петър Стоянов: Изнасянето на...
Стефан Янев: Не виждам особен...
Гечев: Променяме стратегическия...
Спасовски отказал на Демерджиев...
Йотова: Северна Македония сама...
"Възраждане" се оплакаха, че...
Здравко Димитров за поисканата...
Кирил Добрев: Преди 26 години...
Бойко Борисов поиска оставката...
Борисов: Гоце Делчев е символ...
Желязков: Целта на опонентите...

Последни новини