НА ЖИВОВойната в Украйна

Бизнес след пандемия: Акциите на Zoom поевтиняха с 90% спрямо върховете от 2020 г.

1118

Компанията за комуниационни технологии Zoom Video Communications, която придоби световна популярност по време на COVID-19 пандемията, изглежда трудно адаптира бизнес модела си в наши дни. За това свидетелства сериозното понижение в стойността на акциите на компанията през последните две години.

Книжата на Zoom Video Communications Inc са поевтинели с около 90% спрямо пика си от октомври 2020 година.

Акциите на компанията отстъпиха с близо 10% по време на търговията във вторник тази седмица, след като компанията понижи очакванията си за продажби през годината и обяви най-слабия си тримесечен растеж , което накара най-малко шест брокерски компании да намалят оценката си за цената на акциите, предава Reuters.

Zoom, която се превърна в основен играч в своята ниша по време на COVID локдауните заради популярността на своите инструменти за видео конферентни разговори, се опитва да се върне към високия растеж като поставя на фокус бизнес организациите чрез услуги като Zoom Phone и Zoom Rooms.

Според анализатори обаче, всякакъв обрат в бизнеса се намира на поне няколко тримесечия разстояние, тъй като растежът на основното онлайн звено се забавя, а конкуренцията от услуги като Microsoft Teams, Cisco Webex и Salesforce Slack става все по-интензивна.

Zoom има основен недостатък - трябваше да харчи много, за да задържи пазарния дял. Реализиране на разходи, за да се придържате към пазарния си дял, вместо да растете, никога не е добра позиция и е знак за предстоящи проблеми”, казва Софи Лунд-Йейтс, анализатор в Hargreaves Lansdown.

Оперативните разходи на компанията скочиха с 56% през третото тримесечие след повече средства вложени в разработка на продукти и маркетинг. Коригираният оперативен марж на Zoom намалява до 34.6% спрямо 39.1% година по-рано.

Някои брокери вярват, че придобивания биха могли да възобновят растежа на Zoom, но изпълнителният директор Ерик Юан посочи по време на разговорите след обявяването на финансовите резултати, че все още наблюдава засилен контрол върху сделките за нови бизнеси.

„Играта не е приключила за тях, но без придобивания говорим за многогодишен път за завръщане към по-висок растеж”, смята Райън Кунц, анализатор в Needham & Co.

Още: Силният долар взе неочаквана жертва - малките компании в САЩ

Zoom купува за 14,7 млрд. долара доставчик на облачни услуги

Американската компания Zoom Video Communications, която предлага дистанционни видеоконференции, купува разработчика на облачни услуги F...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Още от Компании

"Ryanair" отбелязва печалба,...
"Philips" съкращава нови 6 000...
Кирил Домусчиев в Midlands Voices:...
Разработчикът на ваксини BioNTecH...
Търговски център на Електрохолд...
Модерацията във Фейсбук за България...
Google съкращава 12 000 служители...
Анализ: Все по-млади хора заемат...
За 7-а поредна година Филип Морис...
Един от най-желаните нови крипто...
Нов рекорд за AES България: През...
Наемате непълнолетен без разрешение?...

Последни новини