Бизнесът алармира: Заради Brexit поскъпват вносните стоки от Великобритания

1492
Бизнесът алармира: Заради Brexit поскъпват вносните стоки от Великобритания
Снимка: iStock

Повече от две трети от бизнеса смятат, че след Brexit цените на вносните стоки от Великобритания, основно автомобили и лекарства, ще поскъпнат.

Това показва експресно проучване на Българската търговско-промишлена палата сред членовете й за периода 13-16 ноември.

72% от фирмите смятат, че цените на вносните стоки от Великобритания ще поскъпнат.

През 2017 г. Великобритания е на 11-о място в българския износ с 651 млн. евро, вносът ни от там възлиза на 476 млн. евро (18-о място сред страните, от които България най-много внася). Най-много от Острова през 2017 г. сме купили лекарства и автомобили, следвани от електрическа енергия и алкохол. посочва проучването. 

Какво предвижда договорът по Brexit за гражданите на Великобритания и ЕС

Проектодоговорът между Великобритания и ЕС е качен в сайта на Европейската Комисия. Той е голям 585 страници и показва близо двегодишни...

Според 58% износът ни към островната държава ще се намали. Едва 25% виждат възможности да се завърнат работещите българи от Великобритания в България и частично да бъде решен проблемът с липсата на човешки ресурси за бизнеса.

Излизането на Великобритания от ЕС ще се отрази негативно на малкия и средния бизнес Всяка трета фирма у нас смята, че ще бъде ощетена от решението на Острова, разкриват от БТПП. 

Очакванията са оборотите на фирмите, които търгуват с Великобритания, да тръгнат надолу. Brexit ще причини сериозни загуби на всяка пета българска компания. 31% от участващите фирми в допитването имат бизнес или търговски отношения с Великобритания. Износът ни за Острова са лекарствени продукти и автомобилни части, сектор във възход у нас през последните години.

Част от новите стоки, които успешно се продават на Острова, са мебели с ръст от 25% при износа за 2016 г. спрямо 2015 г. Няколко компании в сферата на информационните и комуникационните технологии също се налагат на пазара.

Повече от половината от фирмите (53%) смятат, че ще има и отлив на инвестиции от Великобритания към България. Великобритания е на 5-о място по размер на чуждите инвестиции у нас - общо до края на 2017 г. те са в размер на 2,3 млрд. евро.

Критиците на Мей допуснаха, че тя ще бъде свалена до няколко седмици

Свалянето на британския премиер Тереза Мей от председателския пост в консервативната партия ще отнеме няколко седмици. Това заяви лидер...

През 2017 г. обаче те са с отрицателна стойност и имаме отлив от 61 млн. евро инвестиции от Обединеното кралство.

Сред 100-те най-големи фирми с участие на чуждестранни инвеститори в България са дружество за метални изделия, конструкции и профили, голям дистрибутор на автомобилни горива и смазочни материали, производител на вина от грозде и търговец на цигари, показват данни на Българска агенция по инвестиции.

Повече от 50% от предприемачите не очакват сериозно влияние от Brexit върху българската икономика. Почти една трета (28%) са тези, които смятат, че излизането на Великобритания от ЕС ще се отрази негативно на България, било то пряко или индиректно.

Около 15% не могат да преценят ефектите. Само 2% считат, че отделянето на Великобритания ще има положителен ефект върху нашата икономика.

На въпроса конкретно дали за тяхната дейност Brexit ще има влияние, компаниите дори са по-оптимистично настроени в отговорите си. Близо 2/3 (67%) не очакват за тяхната дейност някакво влияние от напускането на Евросъюза, 21% смятат, че ще пострада бизнесът им, 8 на сто не могат да преценят, а само 4% виждат позитиви за тях.

Паундът регистрира срив заради трусовете около Brexit

Британският паунд отбеляза значително обезценяване, след като по-рано днес стана ясно, че заради договорената сделка за Brexit няколко ...

Спрямо първото проучване по темата, което БТПП прави още през 2016 г., непосредствено след референдума във Великобритания, резултатите от сегашното допитване показват, че намалява делът на фирмите, очакващи сътресения от Brexit.

Тогава 27% са били на мнение, че отделя нето на Великобритания ще им се отрази негативно (при 21% в проучването през 2018 г.).

Негативно отражение ще има и върху туристическия сектор, ако ЕС и Великобритания не се договорят за по-либерализиран режим. За 2017 г. британските туристи в България са 338 114, което е ръст от 23,8% спрямо същия период на 2016 г.

Британските туристи проявяват интерес към българските балнеоложки центрове, морски и планински почивки, ски туризъм, обиколни и комбинирани опознавателни турове. Великобритания се нарежда на 9-о място по брой туристи

В обратна посока са се насочили за същия период 170 367 българи, с нарастване от 20% спрямо януари-декември на 2016 г., показват данните на статистическия ни институт.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

Европа има нужда от два нови атомни реактора на година

На първо четене: Отлага се пълната либерализация на пазара на ток

Къде са най-евтини бензинът и дизелът в България: Цените в седмицата 13.04-19.04.24

АПИ загуби дела за стотици милиони левове

Българите получават ползите от приемането на еврото още сега с tbi bank

eMAG пуска Genius абонамент в България с безплатна доставка и ексклузивни оферти

Подем при строителството в България и ЕС

Край няма: Нов завой в една от поръчките за високоскоростни влакове с пари от Плана за възстановяване

Огромна част от българите живеят в панелки от соца

Силно начало на годината за жилищния пазар в София

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com