НА ЖИВОВойната в Украйна

Бизнесът инвестира повече от държавата в научни изследвания, сочи годишният доклад на правителството

1293

Държавното финансиране за научноизследователска дейност в България е недостатъчно. То е в рамките на едва около 0,25% от БВП през 2021 г., въпреки че в Националната стратегия за развитие на научните изследвания е поет ангажимент то да достигне 0,50% от БВП през 2021 г. и 0,70% през 2022 г. Това се посочва в Годишния доклад за състоянието и развитието на научните изследвания в научните организации и висшите училища през 2021 г., приет от правителството, съобщиха от правителствения пресцентър.

Бизнесът инвестира повече от държавата. Частното финансиране обаче е за приложни изследвания и експериментално развитие и 95% от средствата, декларирани от предприятията като разходи за наука, остават в предприятията и не осигуряват средства за фундаментални изследвания. Също така продължават да се задълбочават различията между основните научноизследователски организации, застаряването и постепенната загуба на човешки ресурси и неефективното управление и използване на резултатите в посока комерсиализацията им.

В доклада се посочва, че е необходим нов Закон за насърчаване на научните изследвания и иновации, който да създаде по-благоприятни условия за повишаване качеството на научната система, както и за осъвременяване на методите за финансиране. С него ще се регламентира и въвеждането на отворен достъп до научна информация и научни данни. Ще се изгради и български облак за отворена наука.

Докладът отбелязва и успеха за България в международно отношение - приемането на кандидатурата ни за получаване на статут на „участник“ в Комитета за научна и технологична политика на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие. По този начин България едновременно затвърди желанието си за присъединяване към ОИСР и пое ангажимент да се придържа към целите и стандартите на Комитета, прилагани от държавите членки.

ОЩЕ: Наблюдава се стабилност в изследователската дейност, въпреки намалелите научни публикации

Държавата отпуска милиони за научни изследвания

Правителството отпуска до 4 млн. лв. по бюджета на Министерството на образованието и науката (МОН) за 2020 г. за обезпечаване на конкур...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Още от Общество

Ето при какви условия родителите...
Прогноза за времето - 30 януари...
Най-важното за деня, 29 януари...
Седмична прогноза за времето...
Нено Димов: В ареста имах изобилие...
Откриха невредим 20-годишния...
Сийка Милева: Употребили алкохол...
НСИ: Близо 800 000 българи са в...
Критики срещу министър Минеков...
Авиоотряд 28: До края на 2023 трябва...
КЗП не е разгледала клаузата,...
Прогноза за времето - 29 януари...

Последни новини