Бизнесът тегли все повече кредити заради поскъпването на материали и суровини

3104
Бизнесът тегли все повече кредити заради поскъпването на материали и суровини
Снимка: iStock

Поскъпването на енергоносителите, суровините и материалите накараха бизнесът да поглежда все по-често към кредитите за да обезпечи дейността си. Нефинансовите фирми у нас започнаха да разчитат на кредити за оборотни средства под формата на овърдрафт, за да компенсират покачването на производствените разходи. Това става ясно от най-ново издание на месечния обзор на българската икономика на Министерство на финансите, публикуван на сайта на институцията.

„Въпреки все още слабата инвестиционна активност, растежът на кредита на нефинансовите предприятия от началото на годината се ускори, движен основно от овърдрафта. Тази динамика отразява повишеното търсене на оборотни средства от предприятията на фона на значително нарасналите производствени разходи, поради по-скъпите суровини и материали.”, пише в бюлетина на финансовото министерство, който разглежда данните за размера на кредитите към края на първото полугодие на тази година.

Бумът в кредитирането продължава с пълна сила

Бумът на кредитния пазар у нас продължава с пълна сила въпреки опасенията от икономическо забавяне. Кредитите на домакинствата у нас не...

Според данните, растежът на кредита за нефинансовите предприятия достига 10.6% на годишна база към края на месец юни, като конкретно при овърдрафта се наблюдава скок от цели 22.8% за същия период. Това е около четири пъти по-висок темп на растеж при овърдрафта спрямо края на миналата 2021 година, когато годишното нарастване бе 5.6%, става ясно от документа.

Според последните данни на Българската народна банка, кредитите за нефинансовия бизнес у нас засилват още повече годишния темп на растеж през месец юли, като нарастването достига 11%. Общата сума на всички заеми за нефинансовите фирми достига 39.8 млрд. лева към края на седмия месец на тази година. Овърдрафт кредитите оформят 35% от всички заеми за бизнеса, като достигат 13.9 млрд. лева към края на юли. Преди 12 месеца делът на овърдрафта е бил 31.2% (11.2 млрд. лева). Годишният темп на растеж при овърдрафта също се засилва през юли до 24.4%, става ясно от данните на БНБ.

Овъдрафтът е краткосрочен кредит, който традиционно се използва от бизнеса за оборотно финансиране с цел покриване на текущи разходи. По този начин фирмите могат своевременно да се разплащат със своите доставчици дори да нямат необходимите средства по разплащателните си сметки. Обикновено тези средства се погасяват от приходите постъпили обратно по сметките на фирмите.

Тенденция бизнесът да има все по-належаща нужда от оборотни средства се наблюдава и на полето на така наречените бързи кредити. Вземанията на дружествата, специализирани в кредитиране, по договори за кредит с нефинансови предприятия у нас скачат с цели 46.9% (+343 млн. лева) на годишна база до общо 1.07 млрд. лева края на второто тримесечие на тази година. Това е два пъти повече от общия годишен ръст на пазара на този вид финансиране, който записва увеличение от 23.2% (+774 млн. лева) за година. От общите вземания на граждани и бизнес, кредитите със срок за погасяване до 1 година нарастват с цели 42.1% (+333.9 млн. лева), което издава именно нуждата от краткосрочно финансиране, навярно за покриване на текущи нужди.

Пазарът на бързи кредити надхвърли 4 млрд. лева

Пазарът на бързи кредити у нас преживява бурен възход през последната година. Отбелязва се значително нарастване на вземанията по догов...

Още: Какво е овърдрафт?

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

Сделките с недвижими имоти в Европа удариха 13-годишно дъно

Окончателно: Либерализацията на пазара на тока се отлага

Българският транспортен сектор изисква незабавни действия от Брюксел в отговор на загуби от над милиард лева без сухопътен Шенген

Предизборна идея на ГЕРБ мина през парламента - държавата дава 1 млрд. лв. за държавните мини

Войната в Украйна пълни джобовете на оръжейната ни промишленост: ВМЗ - Сопот с рекордни приходи

По-евтин Великден прогнозират от BILLA България

България единствена в ЕС не е въвела всички облекчения от глобалния корпоративен данък

Ще има преразглеждане на селскостопанската политика на ЕС, решиха евродепутатите

"Украинската помощ" за земеделци и животновъди: Засега има

Все по-близо до отлагане на пълната либерализация на пазара на ток

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика