Благодeтел твърди, че от "Българската Коледа" разпространяват невярна информация

4151
Благодeтел твърди, че от "Българската Коледа" разпространяват невярна информация
Снимка: iStock/Guliver

Българският лекар, който от 20 години живее и работи във Виена твърди, че от "Българската Коледа" разпространяват невярна информация относно уред за терапия за деца.

В свое писмо до ръководството на "Българската Коледа" изпратено и до медиите д-р Анелия Хохвартер разказва, че в началото на 2018 година, при проведената лична среща с г-жа Дарина Владова е обърнала внимание на факта, че в пресата се говори за закупени Локомати от „Българската Коледа“ чрез благотворителната инициатива през 2013 година.

Близо 2 млн. лв. успя да събере “Българската Коледа”

Набраната сума по благотворителната инициатива на държавния глава на България "Българската Коледа" надмина 2 милиона лева. Това съобщих...

По думите ѝ тогава са били закупени 5 Локохелпа, роботи за частична локоматизирана терапия на деца, които уреди са съвсем различни от Локомата.

"Поисках медийно уточняване, поради факта, че разпространяването на тази погрещна информация е контрапродуктивна за водената от мен кампания „Локомат за България“ и възможността този робот най-после да бъде закупен в България и от него да се възползват десетките хиляди хора, които за момента са лишени от нужната и животоспасяваща за тях рехабилитация. Моята молба остана без реакция, въпреки предоставеното писмо от фирмата производител на Локомат, че такъв не е поръчван и доставян в България (общо 2 удостоверения)", пише още д-р Анелия Хохвартер.

Тя уточнява, че след тазгодишната кампания – беше оповестено, че е закупен Локомат за Варна, при положение, че е закупен отново Локохелп. Освен това  една благотворителна инициатива в България се реши да подкрепи кампанията „Локомат за България“, но намери в пресата материали на Българската Коледа, че има вече щест такива в България, което не отговаря на истината, казва още д-р Анелия Хохвартер.

"Знаейки, че медиите могат и да сгрешат, когато става въпрос за специализирана медицинска терминология и информация, се обръщат за информация към Вас по телефона. С много разочарование и тъга научавам, че информацията, подадена от Вас е била, че Локомати има вече в България, закупени от Българската коледа", пише в свое писмо към ръководството на "Българската Коледа" д-р Хохвартер.

Два скъпи апарата получи университетската болница в Плевен от "Българската Коледа"

Два скъпи и важни за лечението на пациентите апарата - за ударно-вълнова терапия и за контролирана церебрална хипотермия - получи от ин...

Локомат® е запазена марка, име на фирмата „Hocoma“ и всички роботи за локоматизирана терапия на други производители носят своето име и имат свое предназначение, индикации , предимства и недостатъци. Локоматът има много по-комплексни функции и възможности, обхваща значително по-широк спектър от заболявания и е предназначен за всички възрастови групи.

"Ако тези недоразумения не водят до злоупотреби и накърняване авторитета на отделни личности и опетняване на тяхното име, както и саботиране на една кампания с благотворителна цел, може да се подминат, но в случая се касае за опетняване на една социална кауза, подета с най-чисти намерения от мен, на която аз отделих две години и половина от свободното си време и много лични средства, за да даря надежда на нуждаещите се и да променя, доколкото ми е възможно, отношението към рехабилитацията в България изобщо. Все още имам надежда, че тъй като представляваме две социални инициативи, които споделят общата цел да подобрят живота на хората с увреждания, ще намерим общ език и разбирателство, в името на водените от нас кампании.", казва още в писмото си д-р Хохвартер.

Анелия Хохвартер е специалист по очни болести във Виена с няколко мисии по света – в Йемен, Зимбабве и Етиопия.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

Проф. Ива Христова: Грипът доминира над ковид

Ръст в броя на новите случаи на Ковид у нас за денонощие

Ин витро процедурите в България: Проблеми и решения (ВИДЕО)

България приема около 50 хил. медицински туристи годишно

Коронавирусът отключва заболяване при един от петима души

Забраняват създаването на нови болници до гласуване на новата здравна карта на България

Сблъсъци: Работещи в детското и училищното здравеопазване в София протестират (СНИМКИ)

Болница в Пловдив спечели дело срещу НЗОК

Евростат: България е с най-висока смъртност от COVID-19 в ЕС

Коронавирусът в България: За четвърто поредно денонощие няма отчетен смъртен случай

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com