Bloomberg: Политическата криза поставя под риск влизането на България в еврозоната

1378
Bloomberg: Политическата криза поставя под риск влизането на България в еврозоната
Снимка: iStock

Дори по-малко амбициозният график на България е в опасност, тъй като политическата нестабилност усложнява напредъка към преодоляване на оставащите препятствия". Това се казва в обзор на агенция Bloomberg, представящ като отговори на осем въпроса "Защо България трудно ще въведе еврото от 2024 г."

Закъснелите срокове и задълбочаващото се политическо разделение означават, че България е изправена пред трудна битка, въпреки преобладаващото парламентарно мнозинство в подкрепа на еврото, допълва текстът. Авторите напомнят, че България трябва да поиска от Европейската централна банка доклад за готовността си "най-късно в началото на пролетта", но финансовият министър Росица Велкова казва, че това ще стане, само ако е страната е готова.

Икономист: 1 януари 2024 г. е възможна дата за влизането ни в еврозоната

"1 януари 2024 година е възможна дата, от която да започнем да се разплащаме в евро. Ако до средата на годината получим потвърждение от...

Припомня се, че България и Хърватия заедно са влезли в т.нар. чакалня на еврозоната през 2020 г., но хърватите вече използват единната валута от началото на тази година, а България изостана, макар да е започнала да работи по въпроса скоро след като стана член на ЕС през 2007 г.

"Идеята се сблъска със скептицизма на някои политически партии, включително симпатизиращите на Русия социалисти, които настояха за допълнителен анализ на разходите и ползите, преди да определят твърда дата. Националистическата партия "Възраждане", която е и проруска, призова за референдум по темата, твърдейки, че България отстъпва твърде много суверенитет. Освен това някои анализатори, включително заместник-управител на централната банка, предупредиха за структурните проблеми на еврозоната и високите нива на дълга на някои от нейните членове и критикуваха някои от предишните политики на ЕЦБ", се казва в статията, цитирана от "Дневник".

В нея се припомня, че социологическо проучване от ноември е показало, че само една трета от българите одобряват приемането на еврото, а над две трети се опасяват, че това би довело до по-високи цени. Но подобни съмнения не са нещо необичайно за нови членове - в Латвия, например, половината от населението се противопоставяше, когато страната влезе в еврозоната през 2014 г. "

Парламентът трябва да приеме три законопроекта - за несъстоятелността, прането на пари и застраховането, допълва Bloomberg. "Продължаващата политическа криза обаче възпрепятства процеса, тъй като България се насочва към своите пети общи избори за по-малко от две години. Освен това може да й е трудно да изпълни критериите за инфлация, като финансовият министър Росица Велкова нарече изискването "единственото сериозно предизвикателство" в интервю, публикувано в края на януари."

Шефът на БНБ: Банковите сметки автоматично се променят от лев в евро след влизането в еврозоната

Банковите сметки автоматично ще бъдат преобразувани от лев в евро в деня на въвеждането на единната европейска валута. Това заяви в ефи...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Кирил Петков: Росен Желязков не беше свободен

Димитър Гърдев е единственият депутат от България на най-големия форум на консерваторите в света

"Цялата работа изглежда силно съмнителна": Журналист с важни въпроси по случая с Агенция "Митници"

Николай Денков: Трябва да обвинят пудела, че има пачки

Плажовете вече по закон трябва да са достъпни за хора с увреждания

Началникът на отбраната и генерал от НАТО обсъдиха засилване на ПВО на Алианса

Докладът на временната комисия за "Митниците" отива в прокуратурата

Винаги двама, винаги: ГЕРБ вече говори за Пеевски и Борисов като за едно

Главчев пред близки на отвлечени български моряци: Работим активно да се приберат скоро

БСП ще поиска отлагане на либерализацията с три години (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика