НА ЖИВОВойната в Украйна

Блумбърг: Суровата зима ще изостри надпреварата за втечнен природен газ

1483

Надпреварата между Европа и Азия за доставки на втечнен природен газ се очаква скоро да стане много по-агресивна. Температурите в повечето региони се понижават, а зимата се очертава да бъде особено сурова след необичайно топлата есен. Това прогнозират метеоролозите и сателитните компании Maxar Technologies Inc и Marex и предупреждават за идващите от Арктика студове, които ще засегнат Европа поне през първата половина на декември.

Прогнозата е зловеща за Европа, която успя да напълни хранилищата с природен газ благодарение на топлата есен, пише Bloomberg, цитирана от БГНЕС. В момента капацитетът на газовите хранилища в Европа е средно 94%, а в Германия дори 99%. Скоро обаче Европа ще започне да прибягва до резервите си заради студа. Що се отнася конкретно до Германия, Германската метеорологична служба прогнозира, че след най-топлата есен в историята страната ще се сблъска с изключително студена зима. Нещо подобно се отнася и за Великобритания, където зимата изглежда ще бъде изключително сурова и се очаква температурите да паднат под нормалните за сезона.

Фючърсите за газ в Европа вече са на четири пъти по-високи цени от обичайните за този период на годината, което изправя както промишлеността, така и домакинствата пред непосилни разходи за енергия. Проблемът обаче не се ограничава само до Европа, а е остър и в много азиатски страни, които ще се конкурират със Стария континент на международния пазар за втечнен природен газ.

Показателен е случаят с Монголия, която вече е засегната от полярния студ, тъй като температурата там вече е паднала до -47 градуса по Целзий.

"Студът идва", заяви Джонатан Уестби, вицепрезидент и ръководител на отдела за втечнен природен газ във фирмата за търговия с горива Jera Global Markets, на неотдавнашна конференция в Атина. И както той посочи, "хората започват да се притесняват какво ще се случи". 

В Испания: Опашка за доставки на втечнен газ, няма къде да се разтоварва

Десетки кораби с втечнен природен газ кръжат край бреговете на Испания, без да могат да намерят места за разтоварване, съобщава Euracti...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Още от Икономика

Васил Велев: Средната минимална...
Хампарцумян: В Москва ще се пие...
Минорно, с умерен спад отвориха...
Бизнесмен: Тенденцията в цяла...
Зам.-председателят на ЕК: Извън...
Стоянов: Не очаквам новият пакет...
Симеон Дянков: Цените никога...
Moody's: България по-скоро ще...
Белгия пред дилема дали да удължи...
Рязък скок на заетостта в САЩ,...
Държавна агенция не спазва закона...
1000 лв. минимална заплата от...

Последни новини