БНБ пуска възпоменателна монета, посветена на цар Калоян

13576
БНБ пуска възпоменателна монета, посветена на цар Калоян
Снимка: БНБ

Българската народна банка пуска в обращение сребърна възпоменателна монета с частично позлатяване на тема „Цар Калоян”, съобщават от пресцентъра на институцията.

Монетата, която е част от серията „Средновековни български владетели”, ще се продава на цена от 114 лева от 5 декември тази година.

Номиналът на монетата е 10 лева, като изработката е от сребро, проба 925/1000 с частично позлатяване. Теглото възлиза на 23.33 грама, като монетата е с диаметър 38.61 милиметра.

„Цар Калоян” ще бъде пуснат в тираж от 5 000 броя.

На лицето на възпоменателната монета са изобразени следните елементи: в центъра – позлатен медальон с изображение на оловен печат с името на цар Калоян; над него горе – емблемата на БНБ с годината „1879“ върху лентата долу, а встрани и под него във вътрешен кръг, отделен със зрънчест пръстен – номиналната стойност „10 ЛЕВА“ и годината на емисията „2022“; околовръст надпис „БЪЛГАРСКА НАРОДНА БАНКА“.

Снимка: БНБ

На гърба на монетата са изобразени са следните елементи: в центъра, отделен със зрънчест пръстен – изображение на цар Калоян със стилизиран скиптър; околовръст горе надпис „СРЕДНОВЕКОВНИ БЪЛГАРСКИ ВЛАДАТЕЛИ“, а долу – „ЦАР КАЛОЯН“.

Снимка: БНБ

Автор на художествения проект е Светлин Балездров.

Паричката ще е достъпна в БНБ на две каси на пл. „Княз Александър I” номер 1 и на четири каси в Касов център на БНБ на ул. „Михаил Тенев” номер 10. „Цар Калоян” може да бъде открит и в офиси и клонове на Банка ДСК АД, Кей Би Си Банк България ЕАД, Първа инвестиционна банка АД, Тексим Банк АД и Централна кооперативна банка АД.

Всеки клиент (физическо или юридическо лице) ще може да закупи от касите на Българската народна банка само по 1 монета, независимо дали закупува от свое име и за своя сметка или от името и за сметка на друго лице, съгласно представено нотариално заверено изрично пълномощно за закупуването на конкретната възпоменателна монета. Лицата, които закупуват възпоменателни монети, следва да са пълнолетни, т.е. да имат навършени 18 години, посочват от БНБ.

Списък на офиси и клонове на банки, в които ще се продава новата възпоменателна монета „Цар Калоян“, емисия 2022 година, можете да видите тук.

Цар Калоян

Йоан (ок. 1168–1207) от династията на Асеневците, останал в историята като Калоян (името му, означаващо Хубавия Йоан, както и някои извори намекват за високия му ръст и физическа красота), е български владетел от Второто българско царство, спечелил всички свои политически, дипломатически и военни битки, при чието царуване България се превръща в могъща европейска държава, пише в информационната дипляна към монетата.

За първи път името му се споменава във връзка с подписването на Ловешкия мир през 1187 г., по силата на който той прекарва две години като заложник в Константинопол, но успява да избяга. Когато се завръща, цар Асен, а след неговото убийство и наследникът му цар Петър го назначават за „помощник в държавните дела“. Когато и Петър става жертва на заговор, Калоян изпреварващо отстранява заговорниците и през 1198 г. е коронясан за цар. С твърда ръка той потушава бунтовете на болярите и утвърждава царската власт.

С множеството водени от него успешни битки и международни договори Калоян извоюва международно признаване на възобновената българска държава и обединява под скиптъра си земите, населени с българи. Външната му политика го превръща в най-успешния български владетел през Средновековието, а действията му го характеризират като силна личност, отличен пълководец и изключителен дипломат и държавник. Той укрепва границите на България и я превръща в значима сила в европейския Изток.

През 1204 г. след продължителни преговори Калоян сключва съюз с папата, коронясан е за крал и Българската патриаршия е възстановена, което придава голяма тежест на българския владетел в цяла Европа. Разбиването през 1205 г. край Одрин на кръстоносците от Четвъртия кръстоносен поход и вземането в плен на латинския император Балдуин I Фландърски са апогеят на неговото управление.

Макар и суров към враговете, Калоян се отличава със завидна справедливост спрямо своя народ и във всяко свое действие се ръководи от интереса на държавата, като не допуска чуждо вмешателство в политиката и управлението си. Остава в историята като един от великите владетели и „дипломатa на Второто българско царство“.

Още:

Кои български монети са инвестиционно злато?

Какви възпоменателни монети ще пусне БНБ през следващите три години?

БНБ пуска златна монета, посветена на Паисий Хилендарски, на цена от 3 755 лева

БНБ пуска сребърна монета, посветена на Гоце Делчев

БНБ пуска сребърна монета, посветена на хан Омуртаг

БНБ пуска възпоменателна монета, посветена на Панайот Пипков

Колко струват старите български пари

Добра новина за колекционерите: БНБ увеличи броя на възпоменателните монети

Коя е най-масовата монета в България?

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ФИНАНСИ:

Банкер: Очевидно е, че няма да приемем еврото на 1 януари

НСИ: През 2023 г. доходите са изпреварили разходите

И управителят на БНБ заговори за отлагане на приемането на еврото

Преките чужди инвестиции нарастват през февруари

БНБ обяви прогнозата си за българската икономика

БАКБ купува "Токуда Банк"

НАП обяви колко хора вече са подали данъчни декларации

Дацов: Проблемът с фискалния резерв беше измислен и раздухан

Кристалина Георгиева каза тежката си дума за плоския данък в България

Колко пъти ЕЦБ може да намали лихвите до края на годината?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com