НА ЖИВОВойната в Украйна

Боевете в Украйна кипят, руснаците изглежда се готвят за нова атака (ВИДЕО)

11162

Неизбежна нова руска офанзива в Донбас - може би още на 24 февруари, след като са мобилизирани 500 000, а не 300 000 нови войници в последната засега вълна на мобилизация в Руската федерация. Спрян мобилен интернет в Луганска област, защото много местни предават на украинската армия къде са разположени руски военни части и тяхната логистика. И Владимир Путин, усърдно дирижиращ лъжата за "възродения и застрашаващ Русия нацизъм" пред руския народ, с която посочва "страшен враг" (тотално измислен), за да държи подкрепа – този път в приказки за германски танкове с кръстове. Това е актуалната картина що се отнася до войната в Украйна, описана в дневния доклад на американският мозъчен тръст Институт за изучаване на войната (ISW).

Що се отнася до конкретните военни действия, в сутрешната сводка на Генералния щаб на украинската армия няма особена промяна на местата, които са посочени като удържани позиции. От юг на Бахмут, украинците твърдят, че руснаците засега са спрени при Ивановско, на 5-6 километра югозапад-запад от града. Популярният руски телеграм канал "Рибар" обаче настоява, че руснаците атакуват още по-напред, при Красно, за да си осигурят позиция за артилерийски контрол на пътя Часов Яр – Бахмут, с което да отрежат логистиката и доставките на запаси за украинските защитници на самия Бахмут.

От север, има твърдение на ЧВК Вагнер, подкрепено с видео, че са овладели Николаевка. Видеокадрите са до къща, още не са геолокализирани, а украинският щаб посочва Николаевка като място, където руският натиск за деня е париран.

Руснаците натискат още при Роздоливка, на 15 километра североизточно от Бахмут, като геолокализирани кадри показват украински артилерийски огън по техни позиции. ISW обаче коментира, че не е ясно дали целта на този руски натиск е да се обкръжи Бахмут или да се осигурят позиции за настъпление на север, към Северск, за да "свалят" украинските защитни позиции по река Северски Донец и да може голяма руска офанзива откъм Луганска област да пробие по-лесно.

"Вагнеровците", които са основна ударна сила от север, откъм Соледар, продължават на принципа "камикадзе". Понякога пехотните им атаки влизат в полето на обстрел на собствената им артилерия, твъри украински военен, който разказва, че огромните жертви в частната армия на Евгений Пригожин изобщо не променят тактиката ѝ.

При Угледар (Въгледар, Вухледар) категорично руският натиск е спрян – признава го дори "Рибар", където за втори пореден ден обзорът е за "позиционни боеве". Обзорът на руското военно министерство е изцяло общи приказки.

В Луганска област има слухове, че руснаците се готвят за офанзива в района на Сватово. Според губернатора на Луганска област Серхий Хайдай, руснаците са усилили интензитета на артилерийски обстрели там. А от украинския щаб вчера, 2 февруари, коментираха, че има подготовка на руските части да минират и взривят инфраструктура до Тавилжанка, на 50 километра северно от Сватово, за да се попречи на украинска контраофанзива от север.

При Кремена изглежда също интензивността на боевете се увеличава, защото вече в украинския дневен обзор влизат и повече населени места там, при които има битки – Площанка (16 километра северозападно от Кремена), Невско (18 километра северозападно от Кремена), Червенопоповка (6 километра северно от Кремена), Диброва (5 километра югозападно от Кремена) и Кузмине (3 километра югозападно от Кремена). От руска страна има твърдения, че руската армия успява да избута линията на боевете по-на запад от Кремена, но това тепърва ще се види.

Войната в Украйна: Пригожин се хвали с превзети села с едноцифрен брой жители (ВИДЕО)

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Още от Европа

Рап за "империята на Орбан" от...
Столтенберг: Ако Китай даде оръжия...
Макрон не иска референдум за пенсионната...
Чешкият президент се опасява...
Мелони ще рискува рейтинга си,...
Украйна увеличава с 14 млрд. долара...
Мецола раговаря с Кулеба за военните...
Лондон: "Вагнер" губи войници...
Загина втори доброволец от Нова...
Русия мобилизира по 20 000 души...
Украйна получи 1,5 млрд. евро...
Русия рекламира войната в училище...

Последни новини