НА ЖИВОВойната в Украйна

Бойко Борисов: Днес коалиция "Лукойл" не подкрепи да връщаме 1 лв. на българските потребители

5278

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов обяви, че днес в енергийната комисия на парламента се е обособила нова коалиция - "Лукойл". В нея, по думите на бившия премиер, влизат "Продължаваме промяната", БСП, "Възраждане" и "Български възход".

Енергийната комисия днес одобри на първо четене предложението на "Демократична България" за държавен контрол над "Лукойл" при необходимост. Идеята им е заложена в Закона за административното регулиране на икономическите дейности, свързани с нефт и продукти от нефтен произход. Предстои законопроектът да бъде разгледан на първо четене от пленарна зала.

"Днес коалиция "Лукойл" – ПП, БСП, Възраждане и Възход - не подкрепиха да връщаме 1 лев на българските потребители от обикновената нафта и бензина А-95. Четирите проруски партии са това. Продължават да искат милиарди долари да изтичат. Надявам се в зала да преодолеят тези пречки, но искам да благодаря на колегите от "Да, България" и ДПС. За пореден път евроатлантическите партии се откроиха – от другата страна са партиите на "Лукойл", една година вече милиарди изтичат от България", заяви Борисов на пресконференция в централата на ГЕРБ.

"Когато говориш, че си направил много в една посока, а гласуванията ти са други... Петков да види как Венко Сабрутев е гласувал в комисията по енергетиката", коментира още той. Депутати от ПП подкрепиха предложението на ДБ, но не и някои ключови народни представители от формацията, сред които и Сабрутев.

"Ние сме достатъчно отговорни, гъвкави, диалогични, когато касае джоба на българина", твърди Борисов.

Председателят на комисията по енергетика Делян Добрев показа добре познатата схема, която са представяли и преди 6-7 месеца - тази за "Литаско", чрез която горивото се продава за 3,50 лева.

ОЩЕ: "Лукойл Нефтохим" обещава да плаща данъци само в България от 1 януари

ОЩЕ: ЕК уточни: България не може да препродава руски петрол, дори преработен

"През последните седмици имаше 3 предложения за "Лукойл". На "Лукойл" като им кажем - няма да работите за износ, плашат, че ще затворят предприятието. Иво Мирчев предложи – ако заплашат, че ще го затворят, назначаваме управител от държавата, който управлява "Нефтохим Бургас", заяви Добрев.

"По законопроекта на ДПС от миналата седмица да не се изнасят продукти от руски петрол 4-те партии от коалицията "Лукойл" бяха против", смята той.

Добрев и Борисов казаха, че миналата година "Лукой Нефтохим" е работил с 50% руски петрол и 50% друг. "Тезата ние не може да работим с друг освен руски и ще затворим, ако не работим с него, не е вярна. С дерогацията пак трябва да работят 50:50. Защо тази година работят на 90% руски петрол? Защото той е с лев на литър по-евтин, но не отива този лев при потребителите, а в швейцарски и нидерландски сметки", смята Делян Добрев.

Борисов открои двата антикорупционни законопроекта, които минаха на първо четене в пленарна зала днес - на "Продължаваме промяната" и на служебния кабинет. "На първо четене тези важни закони, касаещи и ПВУ, минават ударно и се надявам законите, пратени от Министерски съвет по ПВУ, също така да минат. Утре е важно на комисия да мине подкрепата за Украйна и в петък да се гласува в зала, защото в момента демократичният свят е в подкрепа на Украйна. И дори не може да си представите какво огромно влияние взима това във всички решения на ЕС. Ние сме заели твърд курс и се надявам ратификацията за подкрепата за даване на въоръжение за Украйна нашата ПГ да го подкрепи", допълни той.

ОЩЕ: Депутатите казаха "не" на помощ за хората заради скъпите бензин и дизел - засега само в комисия

ОЩЕ: Борисов: Габровски сам си търси експерти за правителство, ще му помагаме през парламента

Мирчев: Държавен контрол върху "Лукойл Нефтохим" е важна стъпка към депутинизацията на България

С декларация парламентарната група депутатът от "Демократична България" Иво Мирчев призова за подкрепа на законопроекта на обединението...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Още от Политика

ДСБ: Служебните правителства...
Радев: България осъжда смъртоносното...
Петков в отговор на Борисов за...
Министър Шишков сподели каква...
Румен Петков: 1/3 от купените...
Започва ли голямото обединение...
Борисов: Кирил, Асен и Христо...
Бойко Борисов призова Северна...
Пеканов: ЕК търси начин да предоговори...
Демерджиев - на работно посещение...
Проф. Огнян Герджиков за 48-ото...
Десислава Атанасова: Само ГЕРБ...

Последни новини