Боклукът става проблем във Варна, жителите на града излизат на протест

3173
Боклукът става проблем във Варна, жителите на града излизат на протест
Снимка: Actualno.com/Теодора Димитрова

Много грозна картина представляват голяма част от варненските квартали в момента - контейнерите преливат от боклуци, превръщат се в микросметища, птици и други животни доразнасят мръсотията. Ситуацията не е такава за първи път, като обикновено градската управа се оправдава с пренаселеността през лятото и несмогването да се обслужат много хора. Сега обаче проблемът започна още преди старта на туристическия сезон, а и управата призна за него, пише в-к "Сега".

Вчера зам.-кметът Тодор Иванов и негови подчинени свикаха брифинг, на който съобщиха, че има пропуски в сметоизвозването в районите „Одесос“ и „Приморски“. "От началото на годината са наложени санкции в размер на 118 000 лв. на фирмата по чистота ЗМБГ", информира малко по-късно общинският пресцентър. Естествено, и гражданите се оказаха виновни, защото чупели контейнерите, не оставяли където трябва боклука и т.н. Обещани бяха строг контрол по изхвърлянето на смет в града, курортите, включително полицейски, а и солени глоби.

Първа инстанция: Глоба за Община Варна заради проекта за интегриран градски транспорт

247 359.37 лв. глоба е наложена на Варненска община заради проекта "Интегриран градски транспорт на Варна". Това потвърди съдът на първ...

Всъщност, общинският брифинг изпревари политическа акция. Бившият депутат от "Демократична България" Стела Николова призова варненци да носят торби с хартия на стълбите на общинската сграда днес; началото на флашмоба е в 8.30 часа, а мотото му е "Смет за кмет". И макар проявата очевидно да е предизборна заради новия парламентарен вот, то тя си има основания - варненци се ужасяват от мръсотията, туристите неприятно се удивляват; в социалните мрежи има реакции и от украинци, които недоумяват как иначе хубав град като Варна може така да затъне в смет.

Независимо кой какво приказва официално, на терен проблемът има интересни практически измерения. Например: наскоро в квартал "Левски" контейнери от различни улици бяха събрани заедно в общо пространство; съответно вместо на различни места, много хора бяха принудени да изхвърлят боклука на едно единствено - преливането накуп на 5-6 контейнера наистина образува сметище. Друг пример от междублокови пространства: доскоро два контейнера на едно място събираха целия боклук на живущите наоколо; сега има три за всеки отделен вид боклук, но двата стоят празни, а хората хвърлят в третия (т. нар. общ) - реално ползват един, който скоро се препълва - по този параграф обвинението обикновено е към гражданите, че не изхвърлят разделно; но ситуацията ще се реши, ако просто бъдат поставени още "общи" контейнери. Ето на такива "дребни" проблеми трябва да се намери решение.

Ситуацията намира донякъде паралел и със София, след като от известно време насам читател изпраща имейли с геолокализирани снимки на неприбран боклук в различни софийски квартали.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ВАРНА:

24 млн. лв. за фекалната тръба във Варненското езеро и тя още е "запушена"

Big brother: Блок във Варна се пази от кражби с 15 камери

Ръст на случаите на скарлатина във Варна

Добив на каменна сол в Провадия: БАН със становище води ли до земетресения

Наводнени пътища и пропаднали коли след проливен дъжд във Варна

Нови солни сондажи до Провадия могат да доведат до нелеки земетресения (СНИМКИ)

"Нова енергия в управлението": Варненският кмет Благомир Коцев ударно разчиства директори от ГЕРБ

Кърлежи тормозят Варна: Бум на ухапванията за последните дни

Зоопаркът във Варна се радва на ново бебе

Ето как посрещнаха кораба “Св.Св. Кирил и Методий“ във Варна (СНИМКИ)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com