НА ЖИВОВойната в Украйна

Болни или здрави - виждаме резултатите от прегледи и изследвания с мобилно приложение

2063

Пациентите вече ще имат достъп до личното си здравно досие. Така, във всеки един момент, те ще могат да проверят резултатите си от прегледи, от медицински изследвания, какви медикаменти и лекарства са им предписани. Това обяви служебният министър на здравеопазването д-р Асен Меджидиев по време на представянето на мобилното приложение „еЗдраве“. То ще осигури достъп на потребителите до личното им здравно досие и до всички налични електронни здравни документи, вписани в Националната здравноинформационна система (НЗИС).

„С това приложение повишаваме контрола на самите пациенти над системата и собствените им медицински данни“, обясни министърът.

По думите на министъра сред предимствата на приложението са, че пести време както на пациентите, така и лекарите.

Председателят на БЛС Иван Маджаров беше категоричен, че те подкрепят дигитализация. „Наличието на такова пациентско досие още повече задължава всички участници да заемат своята роля“, смята той.

От „Информационно обслужване“ АД обясниха, че активирането на мобилно устройство се удостоверява с електронен подпис, а потребителят може да включи допълнителна биометрична защита. Всеки достъп до електронното пациентско досие се записва. С деактивиране на приложението, от устройството се премахват всички лични и медицински данни на потребителя.

Борис Костадинов от „Информационно обслужване“ демонстрира как изглежда приложението. То ще има няколко секции - прегледи, направления, ваксини, рецепти и резултати. В секция "прегледи" има какви прегледи са извършени. В секция "резултати" пациентът може да види дали резултатите от кръвната му картина например са в норма, а ако не са, системата му показва къде има проблем. В "рецепти" пациентът отваря рецептата, която му е предписана.

"Чрез това приложение пациентът ще вижда изписаните му медикаменти, а в аптеката ще може да показва рецептата и чрез сканиране на кода да бъде разчетена", каза той.

„Една от функционалностите, които сме планирали, е възможността да се преглеждат досиета на деца или на роднини“, каза още той и обясни, че по този начин хората ще могат да преглеждат досиетата на децата си, които не са навършили пълнолетие, както и на свои болни роднини. „Трябва ви само ваш подпис, т.е. в момента, в който влезете във вашето досие ще има възможност за сдвояване“, обясни той.

По думите му максималното забавяне от страна на лекаря да внесе информация в електронното досието на пациента е до три дни. Костадинов обаче обясни, че няма да има история на прегледите, състояния на пациента и история  на ваксините.

Относно критиките към здравното министерство, че прави опит да се спре дигитализацията като се оставя и хартиената рецепта, Меджидиев заяви, че това дори не подлежи на коментар. 

Д-р Меджидиев обясни, че всеки един медикамент трябва да бъде регистриран, след като бъде продаден. Здравният министър уточни, че ако пациентът отиде на частен преглед, той може да предостави достъп на лекаря до своето електронно здравно досие.

ОЩЕ: Хвърчащите бележки отиват в миналото: Що е то електронно здравно досие и как ще промени живота ни?

Мобилно приложение на НЗОК дава информация за промените в здравното досие

Здравната каса представи мобилно приложение, което ще дава информация на пациентите за всички промени в здравното им досие, предава БНР...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Още от Здравеопазване

Имунизационният пункт към ВМА...
Спад в броя на новите случаи на...
ББР отпуска 5 милиона лева на Александровска...
Със 741 648 лв. община Казанлък...
До края на декември можем да сменим...
Без особена промяна в данните...
Бум на респираторните инфекции...
ЕК ще ни защитава заради искане...
Втори провал с HEMS: Прекратиха...
Новите случаи на COVID-19 намаляват,...
Специалисти: Националната детска...
Белодробната болница във Варна...

Последни новини