Борба за власт в Москва? Какво се случва в руската армия

12721
Борба за власт в Москва? Какво се случва в руската армия
Снимка: Pixabay

В продължение на три месеца генерал Сергей Суровикин е главнокомандващ на "специалната военна операция", както Русия все още официално нарича агресивната си война срещу Украйна. В четвъртък обаче руският министър на отбраната Сергей Шойгу реши да го замени. За Суровикин това означава понижение до заместник-командир. Началникът на Генералния щаб Валерий Герасимов поне формално ще поеме военното ръководство на Русия в Украйна.

Това ново преструктуриране идва в изненадващ момент - точно когато за първи път от месеци насам Русия постига малък военен напредък. Според военните експерти Суровикин е сравнително популярен сред войниците и поддържа добри контакти с хардлайнерите. Защо тогава е бил заменен?

Успехите на Суровикин

Под ръководството на Суровикин руската армия се изтегля от украинския град Херсон. След анексирането на цялата Херсонска област оттеглянето от единствената регионална столица под контрола на Москва се смята за политически срам за Кремъл.

От военна гледна точка обаче експертите смятат, че това е било правилното решение, тъй като руските позиции от западната страна на Днепър не са могли да бъдат удържани. Самото отстъпление е било успешно, казва експертът по сигурността Андраш Рач от Германския съвет за международни отношения: "Суровикин успя да организира сравнително ефективно изтегляне от западния бряг на Днепър. Освен това под негово командване отново е стабилизиран фронтът покрай Харковска област, в северната част на Луганск. [...] Така че от оперативна гледна точка той свърши добра работа."

Според съобщения в медиите руското военно ръководство е успяло да премести големи количества техника и войници от Херсон преди настъплението на украинците. Сред тях са и някои от най-боеспособните части на руската армия - парашутистите, които могат да се окажат от решаващо значение за Русия в по-нататъшния ход на войната.

Фаталните решения на Герасимов

За разлика от Суровикин, според някои наблюдатели Герасимов доказва своята некомпетентност още в първите дни на войната. Заедно с министъра на отбраната Сергей Шойгу Герасимов взема редица фатални решения при планирането на инвазията, особено в Северна Украйна.

Военният експерт Дара Масико пише в Туитър: "Под командването на Шойгу и Герасимов бяха унищожени големи части от руските сухопътни сили и въздушнодесантни части. Не само войници, но и оборудване. Хиляди са унищожени. Военното ръководство е действало толкова неадекватно, че във всяка друга система те отдавна щяха да бъдат уволнени."

Какви са целите на Путин

И така - какво се случва в руското Министерство на отбраната? Според политолога Андрей Колесников от Фондацията за международен мир "Карнеги" в руския апарат за сигурност има различни фракции, които се борят за власт. От едната страна са по-умерените сили - Шойгу и Герасимов. От другата страна - Сергей Суровикин, който е особено популярен сред хардлайнерите и принадлежи към техния лагер: заедно с Рамзан Кадиров, ръководител на руската съставна република Чечения, и Евгений Пригожин, ръководител на прочутата наемническа група "Вагнер".

Според Колесников решението за отстраняването на хардлайнерите в Министерството на отбраната е взето в Кремъл не от кого да е, а от самия Владимир Путин. "Виждаме как Путин балансира политическата власт на различните сили по този начин. Той ги настройва един срещу друг, наблюдава ги и следи никой от тях да не стане прекалено силен."

Така смята и Дмитрий Орешкин, политолог и професор в Свободния университет в Рига. Той казва пред ДВ: "Става дума за гарантиране на властта (на Путин). За да постигне това, Путин трябва да бъде посредник между тези влиятелни групи в армията. В същото време той насърчава конкуренцията между фракциите, така че никоя да не стане твърде влиятелна."

От специална операция към война

Но според Орешкин назначаването на Герасимов за главнокомандващ на войната в Украйна бележи и ново ниво на ескалация. Преди това така наречената специална военна операция се ръководеше само от обикновени генерали: "С това Путин признава, че това вече не е специална операция, ръководена от обикновени командири, а истинска война, в която участва цяла Русия."

Андраш Рач от Германския съвет за международни отношения смята, че в бъдеще за руската армия на оперативно ниво няма да се промени почти нищо: "Много малко вероятно е Герасимов да поеме оперативното ръководство. Все пак за последен път той е водил войници преди десет години." Според Рач е по-вероятно той да поеме координацията на различните войскови части като главнокомандващ, докато Суровикин ще продължи да отговаря на място.

 

Източник: Дойче веле

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ГЛЕДНА ТОЧКА:

Къде плащат 18 000 евро за два месеца спане и лежане

Може ли престъпник да участва в управлението на държавата?

Ударът на Иран срещу Израел: успех или провал?

Китай: как се прави партийна пропаганда с изкуствен интелект

Турция: С вълшебната дума "Ол инклузив" срещу инфлацията

"Ида и аз подир нея"

30 години от геноцида в Руанда: кой пося семето на омразата?

В Полша: "Не вярвам руснаците да спрат само до Киев"

Променя ли войната трайно отношенията между САЩ и Израел?

"Бухалката" на ДАНС и въпросът с часовника на Живко Коцев

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com