Борис Бекер става най-младият шампион в историята на Уимбълдън

10126
Борис Бекер става най-младият шампион в историята на Уимбълдън
Снимка: Getty Images/Guliver

Борис е син на архитект, който построява тенис комплекс в Лаймен (Блау-Вайс тенисклуб), където той прави първите си стъпки в тениса. Преди това обръща внимание повече на футбола, но след 12-тата си годишнина се съсредоточава главно върху тениса. Печели 3 пъти немското юношеско първенство и има честа да работи с известни треньори, между които и Ник Болетиери.

Дебют при професионалистите прави на турнира в Кьолн на 24 октомври 1983, играе със Санди Майер от САЩ и губи с 1:2(6-3 4-6 4 – 6)[1]. Още следващия сезон при първото си участие на турнир от големия шлем в Австралия стига четвъртфинал и загатва за бъдещи успехи. Същата година на 11 юни печели първата си титла на двойки в партньорство с поляка Войтек Фибак.

Родена е Фрида Кало

Магдалена Кармен Фрида Кало и Калдерон е мексиканска художничка, представителка на така нареченото „наивистично изкуство“, ...

На 10 юни 1985 прави дебют на трева на – Куинс къп[2], с победа над американеца Нелсън Тод. След това стига до финала, където изненадващо печели срещу южноафриканеца Йохан Крийк. Две седмици по-късно постига още по-голям успех – на 17 години и 7 месеца при второто си участие печели Уимбълдън побеждавайки поставения под номер 8 Кевин Кърен с 3:1 

Три месеца след триумфа става и най-младия шампион на мастърса в Синсинати, побеждавайки Матс Виландер[4], а в края на годината се представя успешно и на Мастърса (сега Мастърс къп), като достига до финала, който губи от Иван Лендъл в три сета.

Бекер отново се завръща в Лондон вече поставен и без сериозни проблеми стига финала, който печели отново, този път срещу поставения под номер 1 Иван Лендъл в три сета (Репортаж от мача) и затвърждава името си като великолепно играещ на трева.

След Уимбълдън триумфира в Торонто срещу Стефан Едберг и Париж, но за втора поредна година се проваля на финала на Мастърса.

Основан е Квебек

Квебек е столицата на канадската френскоезична провинция Квебек. Градът е разположен около устието на река Сейнт Лорънс. Население 528...

През 1987 следва лек спад във формата му. Ранно отпадане още в 3-ти кръг в Австралия, след което печели турнира в Индиън Уелс с победа над Едберг, но губи от него два пъти през сезона. На Ролан Гарос стига до полуфиналите, но отпада от Матс Виландер. Обещаващо започва борбата за 3-та титла от Уимбълдън – печели Куинс къп, но отпада сензационно във втория кръг и не успява да защити титлата си. В групите на Мастърса (няма сериозен успех и отпада още в групите.

Същата година в мач за Купа Дейвис играе един от най-дългите мачове в историята на тениса срещу Джон Макенроу. Тайбрек в мачовете за Купа Дейвис тогава няма, двубоя продължава 6 часа и 39 минути, а Бекер побеждава с 3:2 сета (4 – 6, 15 – 13, 8 – 10, 6 – 2, 6 – 2).

Междувременно младия Бекер се превръща в един от символите на спортните успехи на Германия. Висок, едър и снажен, със светли очи, с прекрасна техника, силни удари и самочувствие на голям шампион. Печели публиката на Лондон, а след това и на другите турнири в които участва със сърцатата си игра и удивителните си плонжове. Легендарния тенисист от миналото Готфрид Фон Крам вече е история, а Германия има своите нови две звезди в тениса в лицето на Бекер и новоизгрялата звезда при жените Щефи Граф.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ХРОНИКИ:

Атентатът в църквата "Св. Неделя"

Провежда се първият конкурс "Мис Свят"

Започва Оборищенското събрание

Международен ден на авиацията и космонавтиката

Фриц Фреленг и Дейвид Де Пати създават Пинко Розовата пантера

Принц Чарлз се жени за дългогодишната си любовница Камила Паркър-Боулс

Открита е статуята Венера Милоска

Световен ден на здравето

Капитан Робърт Пири достига Северния полюс

Катинското клане

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com