Бразилските орехи – полезни, но и рискови!

31380
Бразилските орехи – полезни, но и рискови!
Снимка: iStock

Преди да въведете бразилския орех в менюто си, е нужно да се запознаете с неговите характеристики, да научите за ползите и вредите от него. Преди всичко, главното е, че този плод съдържа много селен. Той спомага за предотвратяване на на ракови тумори - но ако се предозира, провокира тежко отравяне. Наличието на големи дози мазнини в плода го прави много хранителен, ала е необходимо да се спазва мярката, за да се избегне затлъстяване...

В джунглите на Бразилия, Перу, Боливия, Венецуела, в тропическите дъждовни гори на Амазонка над върховете на тропическата джунгла се издигат гигантските кълбовидни корони на бертолетията, която понякога е наричана бразилски орех. Тя достига височина до 45 м и диаметър на ствола до 2 м. Живее средно 500 години. Структурата на дървото е необичайна – три четвърти от него са абсолютно гладък ствол без странични клони. След като изпревари всички околни дървета по растеж, бертолетията образува изненадващо равномерна, кълбовидна корона.

Храните, които помагат да бъде удължен животът

Хранителните ни навици са определящи за здравето ни. Спазването на продължителен хранителен режим не само ще намали риска от здравослов...

Орехите са едри, сферични, с твърда черупка, достигащи диаметър 20 см и тегло 2 кг. Когато се берат, твърдите им черупки се отварят с мачете. Вътре има триъгълни ядки, подобни на портокалови резени, по 8-24 във всяка черупка. Вкусът на бразилския орех напомня този на кедровия му братовчед.

Положителният ефект на бразилския орех върху човешкия организъм се изразява в подобряване дейността на сърдечно-съдовата система. Той стимулира имунните процеси, успокоява нервната система, повишава работоспособността и предотвратява ранното стареене. При това понижава нивото на кръвната захар, ускорява мисловните процеси, подобрява паметта, стимулира растежа на косата и ноктите.

Бразилският орех има положителен ефект върху жените, като им осигурява енергия, бодрост и добро настроение. Предпазва нервната система при стресове, нервно разстройство, депресии. Подобрява храносмилането, успокоява възпалителните процеси в кожата, ускорява заздравяването при порязвания, изгаряния, псориазис.

Вреда и противопоказания

Поради това, че бразилският орех по своята същност е с високо ниво на мазнини, има определени ограничения за консумацията му. Не се препоръчва на хора със затлъстяване, при бременност. Строго е забранена консумацията на бразилски орех при болести на стомашно-чревния тракт, при индивидуална непоносимост, включително към манго (получава се кръстосана алергия). Също така, при алергии към всякакви ядки, за деца до 3 години, при наличие на мозъчно-съдова болест.

Ето защо децата трябва да ядат орехи

Знаете ли, че орехите могат да помогнат за регулиране на кръвното налягане на вашето дете? Чудили ли сте се какви други ползи за здраве...

В повечето европейски страни вносът на бразилски орехи с черупки е забранен, тъй като често съдържат патогенните гъбички афлатоксини. Те са смъртоносни за хората, защото предизвикват рак на черния дроб.

Като шампион по съдържание на селен, продуктът може да причини и отравяне с този елемент. Превишаването на нормата на потребление има изключително негативни последици.

Дневният прием на бразилски орехи за възрастни е 20 г, за деца и юноши - 10 г. Симптомите на прекомерна консумация и отравяне с бразилски орехи са косопад, падане на ноктите, разслояване на кожата, гадене, повръщане.

Ето мнението на бразилската диетоложка д-р Татяна Занин за тези плодове:

Бразилският орех е необичаен плод, чиято най-отличителна черта е високото съдържание на селен - затова може да бъде не само полезен, но и вреден. Преди да използвате продукта за пръв път, трябва да се посъветвате с вашия лекар!

Ядката, която дава здраве на щитовидната жлеза

Както всички дървесни ядки - като бадеми, кашу, лешници, пекани, орехи и шам фъстък - бразилските ядки са малки чудеса, пълни с богата ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Невероятни: Това е жената с най-красивите очи в света (СНИМКИ)

Причини защо да не гладите спалното си бельо

Съберете цифрите си на раждане и надникнете в бъдещето

Как да се научите да управлявате собствените си сънища: 5 ефективни метода

Могат ли бременните жени да отидат на гробища: какво казват магьосниците и свещениците?

Колко време се варят яйцата за боядисване?

Как се пише: опасност или опастност?

Това са зодиакалните знаци с най-добрата интуиция!

Най-добрата рецепта за веган бъркани яйца

Защо първото боядисано великденско яйце задължително е червено?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com