Британия има скъпи оръжия, но няма бюджет да ги поддържа

1491
Британия има скъпи оръжия, но няма бюджет да ги поддържа
Снимка: iStock

Британският военен бюджет за 2019-2029 г. е крайно недостатъчен за поддържане на първокласна армия, пише Майкъл Пек в статия за американското издание The National Interest, позовавайки се на анализ на Сметната палата на Великобритания, преведено от "Фокус".

Структурата на британската армия напомня тази на американската: тя също разполага със самолетоносачи, „стелт“ самолети и ядрени подводници. Но въпреки факта, че Великобритания се нарежда на пето място в света по отношение на икономиката, нейният военен бюджет е много скромен.

Според анализ на Сметната палата на Обединеното кралство (NAO), 181 милиарда британски лири, отпуснати за оборудване на армията от 2019 до 2029 г., са твърде малко, за да отговорят на отбранителните нужди на страната. Сметната палата изчислява, че за изпълнение на целите на военните вероятно няма да достигнат 2,9 млрд. лири, а в най-лошия случай – 13 млрд. лири.

Институцията изброява няколко случая, при които неадекватното финансиране може да подкопае военната мощ. Например британският флот може до 2030-те да остане без възможност за откриване и унищожаване на мини, тъй като бюджетният план не предвижда средства за подмяна на съответното оборудване. Освен това британските военновъздушни сили могат да имат проблеми с разузнавателните самолети, тъй като настоящите самолети E-3 Centry ще бъдат извадени от експлоатация през декември 2022 г., 9 месеца преди очакваната дата на замяната им с нови модели.

Според автора Министерство на отбраната на Обединеното кралство няма точна информация за това от какво точно се нуждае армията, което означава, че не е в състояние правилно да оцени разходите - например за закупуване на самолети F-35 за ВВС и флота. В доклада на NAO се отбелязва, че през 2015 г. Министерството на отбраната планира да закупи 138 F-35, но в плана за 2019-2029 се споменават само 48 F-35.

Липсата на средства за военния бюджет създава други проблеми, отбелязва Пек. Например сега армията няма средства да демонтира ядрените реактори на двадесет изведени от експлоатация подводници на британския флот. Междувременно поради Брекзит паундът падна, което оскъпява още повече покупката на вносни оръжия.

В резултат се оказва, че Великобритания е в капан, обобщава авторът. Нейната армия разполага с много скъпи оръжия, но отпуснатият бюджет не е достатъчен за поддържането им.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Киев има право да удря военни цели в Русия: Министрите на отбраната на НАТО потвърдиха подкрепа за Украйна

Оп, грешка: Проруски сепаратисти убили американски путинист, твърди жена му

ЕС представя следващата седмица нов пакет санкции срещу Русия

Висш руски командир е сред жертвите на удар със Storm Shadow (ВИДЕО и СНИМКИ)

Мъж заплашва да се самовзриви в иранското консулство в Париж: Районът е отцепен (ВИДЕО)

"Брекзит" за младите да отпадне: Идея на Европейската комисия

1000 дронове годишно: Германски производител открива още един завод в Украйна

Украинското разузнаване: Русия не е в състояние да произвежда нови Ту-22М3

Колкото и да се смеете, руският танк-костенурка се доказа добре на фронта: BILD (ВИДЕО и СНИМКИ)

ЕС призова Грузия да не приема закона за чуждестранните агенти

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа