Британската полиция арестува мъж, обвинен за смъртта на 27 мигранти

1708
Британската полиция арестува мъж, обвинен за смъртта на 27 мигранти
Снимка: Gettyimages.com

Британската полиция арестува мъж, заподозрян в "ключова роля" за смъртта на най-малко 27 души, които се удавиха при опит да прекосят Ламанша с лодка през ноември миналата година, предава БГНЕС.

Националната агенция за борба с престъпността съобщи, че 32-годишният Харем Ахмед Абубакер е бил арестуван на адрес близо до Челтнъм, Югозападна Англия. Той е заподозрян, че е "член на организирана престъпна група, която е заговорничела за транспортирането на мигрантите до Обединеното кралство с малка лодка". Разследващите работят съвместно с френските власти за издирване на отговорните за трагедията. 

ЕС с нов план за мигрантите след спора между Франция и Италия

Европейските министри на вътрешните работи приветстваха новият план на ЕС за по-добра координация на работата с пристигащите мигранти. ...

Досега френските прокурори са повдигнали обвинения на 10 души за предполагаемата им роля в катастрофата на 24 ноември миналата година. Това беше най-тежкият инцидент в Ламанша, откакто тесният проток се превърна в ключов маршрут за мигрантите от Африка, Близкия изток и Азия, които се опитват да достигнат Англия от Франция. Плавателният съд потъна, след като напусна френския бряг, което доведе до смъртта на всички, освен двама души на борда. Четирима остават в неизвестност. 

В сряда заподозреният ще се яви пред Уестминстърския съд в Лондон, където ще започне процедура по екстрадиция във Франция. Обвиненията, които ще бъдат повдигнати там, включват френския еквивалент на непредумишлено убийство и улесняване на незаконната имиграция. "Това е значителен арест и е част от обширното разследване на събитията, довели до трагичната смърт в Ламанша", заяви заместник-директорът на NCA Крейг Търнър. "Задържаното днес лице е заподозряно, че е изиграло ключова роля в непредумишленото убийство на загиналите. В тясно сътрудничество с френските ни партньори сме решени да направим всичко възможно, за да получим справедливост за семействата на загиналите", добави той.

Сред 27-те души на възраст от 7 до 47 години са 16 иракски кюрди, четирима афганистанци, трима етиопци, един сомалиец, един египтянин и един виетнамски мигрант. В четвъртък се състояха възпоменания и демонстрации в памет на 27-те жертви на трагедията, за която министърът на вътрешните работи на Франция призна, че е трябвало да бъде предотвратена. Няколко лодки, пълни със спасители и местни избрани личности, излязоха в морето край бреговете на Дюнкерк, за да отбележат годишнината.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Военните светлинки в почерняващата за Украйна картина на фронта (ВИДЕО)

Прибирал пари от Мариупол: Кой е задържаният с подкуп руски зам.-министър? (ВИДЕО)

Латвия призовава гражданите си да подготвят мазетата си за убежища при нападение

Отстраниха свещеника, отслужил панихида в памет на Навални

Нов руски удар остави част от Одеса без ток, поразени са десетки сгради (ВИДЕО и СНИМКИ)

Заради прах от Сахара: Небето в Гърция стана оранжево (ВИДЕА)

Сунак и Туск доволни от партньорството си в НАТО

Забрана за използване на изкуствен интелект: Британец генерира повече от 1000 неприлични снимки на деца

Макрон: Косово да създаде Асоциацията на сръбските общини

Редом до поразените рафинерии: Ударен е и руски военен завод в Липецк (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа