НА ЖИВОВойната в Украйна

Броят на смъртните присъди срещу протестиращи в Иран вече стигна 11

1160

Говорителят на съдебната власт в Иран - Масуд Сетайеши - обяви издаването на смъртни присъди на още петима арестувани протестиращи. Така от началото на общонационалните демонстрации на 16 септември досега на смърт са осъдени 11 протестиращи.

Първата тежка присъда бе издадена на 11 ноември, когато демонстрант бе определен от режима като "враг на Бога". Това е основният етикет, който властите "залепят" на задържаните граждани.

Вчера и днес в страната продължават общонационалните стачки. Мащабът на продължаващите демонстрации показва, че протестното движение все повече се разгръща, въпреки че на снимките и видеоклиповете в социалните мрежи стачките на работниците от различни сектори не изглеждат толкова драматични, колкото многолюдните протести. Режимът заплашва стачкуващите, но не може лесно да ги принуди да спрат.

Участието в протестите обаче значително намалява, вероятно поради разделението и лошото планиране на протестното движение, анализират от американския мозъчен тръст Институт за изучаване на войната (ISW). На 6 декември са отчетени протести в пет града въпреки широко разпространените призиви за демонстрации от страна на координаторите. Потребители в социалните мрежи посочват, че някои протестиращи са били объркани относно планираните протести, а други не са били съгласни с определените места.

Междувременно върховният лидер Али Хаменей се срещна с Висшия съвет за културна революция (ВСКР) вчера, вероятно за да обсъди работата на нравствената полиция и закона за задължителния хиджаб. По време на срещата водачът призова за културна реконструкция, но не спомена изрично моралния патрул или изискването за носене на хиджаб, съобщават от ISW. Припомняме, че все още съществуват спорове дали нравствената полиция спира работа, или продължава да действа – четете повече тук. Отделно, властите обявиха преди дни, че може да направят известни облекчения относно закона за хиджаба.

ВСКР е политически орган на режима, който подготвя резолюции по културни, религиозни и социални въпроси, които след това парламентът одобрява или отхвърля. Сред членовете на Висшия съвет са президентът Ебраим Раиси, председателят на парламента Мохамат Багхер и ръководителят на съдебната система Голам Хосеин Еджей - всички те са присъствали на срещата с Али Хаменей. Възможно е по време на дискусията върховният лидер да е взел окончателно решение дали да продължи действието на нравствената полиция. Преди това, на 1 декември, главният прокурор Мохамад Монтазери заяви, че парламентът ще излезе със становище по въпроса до 16 декември.

Съобщава се още, че силите за сигурност са арестували заместник-главния редактор на информационната агенция Fars, която е под контрола на режима, за ролята му в подготовката на бюлетина на медията, изтекъл в публичното пространство. Хакерската група Black Reward публикува този бюлетин на 30 ноември и в него се видя комуникацията между върховния лидер, Революционната гвардия и други висши служители относно начина на противодействие срещу протестиращите.

Друг важен акцент е, че на 6 декември известният сунитски духовник Мулана Абдол Хамид съобщи в Twitter, че има сведения, че режимът извършва сексуални посегателства над арестувани жени. Абдол Хамид призова съдебната власт да накаже виновните. CNN вече разказа няколко истории за ужасяващите актове на сексуално насилие, които режимът извършва срещу жени, а дори и срещу мъже.

ОЩЕ: Разкази на потърпевши: Силите за сигурност в Иран изнасилват жени, деца и мъже, след като ги арестуват

В Иран арестуваха 12 души "с европейски връзки", протестите ескалираха (ВИДЕО)

Иранската революционна гвардия (КГИР) е арестувала 12 предполагаеми членове на "свързана с Европа група", обвинена в планиране на сабот...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Още от Азия

САЩ и Филипините възобновяват...
Ирански режисьор обяви гладна...
Арестуваха над 1800 мъже в Индия...
Австралия легализира екстази...
Китай ще строи станции на Антарктида...
Иран обвини Израел пред ООН и обеща...
Защо Турция все по-често отказва...
Коронавирусът по света: Япония...
Ердоган: Турция няма да подкрепи...
Русия съди казахстанска медия...
Ердоган се оплака, че опозицията...
Външните министри на Турция и...

Последни новини