Броят на смъртните присъди срещу протестиращи в Иран вече стигна 11

1487
Броят на смъртните присъди срещу протестиращи в Иран вече стигна 11
Снимка: Getty Images

Говорителят на съдебната власт в Иран - Масуд Сетайеши - обяви издаването на смъртни присъди на още петима арестувани протестиращи. Така от началото на общонационалните демонстрации на 16 септември досега на смърт са осъдени 11 протестиращи.

Първата тежка присъда бе издадена на 11 ноември, когато демонстрант бе определен от режима като "враг на Бога". Това е основният етикет, който властите "залепят" на задържаните граждани.

В Иран арестуваха 12 души "с европейски връзки", протестите ескалираха (ВИДЕО)

Иранската революционна гвардия (КГИР) е арестувала 12 предполагаеми членове на "свързана с Европа група", обвинена в планиране на сабот...

Вчера и днес в страната продължават общонационалните стачки. Мащабът на продължаващите демонстрации показва, че протестното движение все повече се разгръща, въпреки че на снимките и видеоклиповете в социалните мрежи стачките на работниците от различни сектори не изглеждат толкова драматични, колкото многолюдните протести. Режимът заплашва стачкуващите, но не може лесно да ги принуди да спрат.

Участието в протестите обаче значително намалява, вероятно поради разделението и лошото планиране на протестното движение, анализират от американския мозъчен тръст Институт за изучаване на войната (ISW). На 6 декември са отчетени протести в пет града въпреки широко разпространените призиви за демонстрации от страна на координаторите. Потребители в социалните мрежи посочват, че някои протестиращи са били объркани относно планираните протести, а други не са били съгласни с определените места.

Междувременно върховният лидер Али Хаменей се срещна с Висшия съвет за културна революция (ВСКР) вчера, вероятно за да обсъди работата на нравствената полиция и закона за задължителния хиджаб. По време на срещата водачът призова за културна реконструкция, но не спомена изрично моралния патрул или изискването за носене на хиджаб, съобщават от ISW. Припомняме, че все още съществуват спорове дали нравствената полиция спира работа, или продължава да действа – четете повече тук. Отделно, властите обявиха преди дни, че може да направят известни облекчения относно закона за хиджаба.

Битката за наследник на върховния водач в Иран отново е на дневен ред, има и идея за референдум

Темата за наследник на върховния ирански лидер Али Хаменей силно влияе върху начина, по който политическата система и системата за сигу...

ВСКР е политически орган на режима, който подготвя резолюции по културни, религиозни и социални въпроси, които след това парламентът одобрява или отхвърля. Сред членовете на Висшия съвет са президентът Ебраим Раиси, председателят на парламента Мохамат Багхер и ръководителят на съдебната система Голам Хосеин Еджей - всички те са присъствали на срещата с Али Хаменей. Възможно е по време на дискусията върховният лидер да е взел окончателно решение дали да продължи действието на нравствената полиция. Преди това, на 1 декември, главният прокурор Мохамад Монтазери заяви, че парламентът ще излезе със становище по въпроса до 16 декември.

Съобщава се още, че силите за сигурност са арестували заместник-главния редактор на информационната агенция Fars, която е под контрола на режима, за ролята му в подготовката на бюлетина на медията, изтекъл в публичното пространство. Хакерската група Black Reward публикува този бюлетин на 30 ноември и в него се видя комуникацията между върховния лидер, Революционната гвардия и други висши служители относно начина на противодействие срещу протестиращите.

Друг важен акцент е, че на 6 декември известният сунитски духовник Мулана Абдол Хамид съобщи в Twitter, че има сведения, че режимът извършва сексуални посегателства над арестувани жени. Абдол Хамид призова съдебната власт да накаже виновните. CNN вече разказа няколко истории за ужасяващите актове на сексуално насилие, които режимът извършва срещу жени, а дори и срещу мъже.

ОЩЕ: Разкази на потърпевши: Силите за сигурност в Иран изнасилват жени, деца и мъже, след като ги арестуват

По високите етажи на иранския режим заговориха за "либерализъм"

Все повече официални лица, близки до върховния водач Али Хаменей, изразяват готовност за политическа реформа, която да успокои протести...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АЗИЯ:

Израел изтегли ключова бригада от Ивицата Газа - затишие преди операцията в Рафах

Китай е приютил кораб с оръжия от Северна Корея за Русия: Сателитни снимки

Служител на "Хамас": Ще хвърлим оръжията, ако има решение за две държави

Ако протестираш, умираш! Иран осъди рапър на смърт (ВИДЕО)

"Направиха ни по-силни": Северна Корея за санкциите на САЩ

Обществените поръчки на медицински изделия в Китай под съмнение: ЕС започва разследване

Ердоган обещава срещите му с опозицията да станат редовни

Екстремна жега в Банкок

Пекин: Помощта на САЩ за Тайван е прострелване в крака

Рамзан Кадиров явно гони собствен дневен ред с Иран: Пресни примери

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com