НА ЖИВОПравителството въвежда механизъм за контрол на цените

Бруно Льо Мер: Зеленият план на САЩ трябва да събуди промишлеността на ЕС

1632

Френският министър на финансите Бруно Льо Мер заяви, че планът на Вашингтон на стойност 430 млрд. долара за насърчаване на щадящи климата технологии в САЩ трябва да се разглежда като "събуждаща аларма" за Европа. ЕС "трябва да е в състояние да измете пред собствената си врата", преди да се тревожи за последиците от американския план за климата върху европейската индустрия, заяви Льо Мер пред АФП във Вашингтон, предаде БГНЕС.

Въпреки че ЕС вече е "променил подхода си" за насърчаване на зелената индустрия, американският план за климата трябва да се разглежда като " предупредителен сигнал" в Европейския съюз, добави той. Коментарите на Льо Мер дойдоха в момент, когато страните от ЕС обсипаха с критики знаковия Закон за намаляване на инфлацията на Вашингтон, считайки го за антиконкурентен и заплаха за европейските работни места, особено в енергийния и автомобилния сектор.

Законът, предназначен да ускори прехода на САЩ към нисковъглеродна икономика, съдържа около 370 млрд. долара субсидии за зелена енергия, както и данъчни облекчения за произвежданите в САЩ електрически автомобили и батерии.

В сряда Макрон заклейми разпоредбите на плана "Произведено в САЩ" като "супер агресивни" за европейските предприятия. Но на съвместна пресконференция с Макрон Байдън заяви, че той и френският лидер са се договорили да "обсъдят практически стъпки за координиране и съгласуване на нашите подходи", макар че заяви, че няма да се оправдава за плана на САЩ.

През ноември комисарят на ЕС по въпросите на вътрешния пазар Тиери Бретон заплаши, че ще се обърне към Световната търговска организация и ще обмисли "ответни мерки", ако Съединените щати не отменят субсидиите си. Льо Мер разкритикува собствените планове на ЕС за разходи за борба с климатичните промени с аргумента, че те са твърде тромави и натоварени с бюрокрация.

"Ако амбицията и целта им е същата като тази на европейците, Съединените щати разчитат на методи, които са по-прости и по-бързи", каза той. "Те въвеждат незабавни и мащабни данъчни облекчения, докато ние предоставяме държавна помощ (за конкретни проекти), чието приемане понякога отнема до две години и е твърде сложно за изпълнение", каза още Льо Мер, цитиран от БГНЕС.

Макрон: Няма да принуждаваме Украйна към неизгодни за нея преговори

Президентът Еманюел Макрон обеща да не тласка Киев към мирни преговори с Русия, с които не е съгласен. "Ние никога няма да призоваваме...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Още от Европа

Показаха новата пощенска марка...
Мощни експлозии разтърсиха Харков,...
НА ЖИВО: Кризата в Украйна, 08.02....
ООН отново предупреди за опасността...
Евросъюзът на борба с руската...
Съюзниците се договориха да изпратят...
Над 750 000 души са участвали в...
ЕК: Излизането от договора за...
Латвия: Мощен пожар във фабрика...
Нови силни взривове разтърсиха...
Кремъл нареди да се подготвят...
Рамзан Кадиров твърди, че войната...

Последни новини