БСП алармира: Без животоспасяващи лекарства ще останат хората в много населени места

2774
БСП алармира: Без животоспасяващи лекарства ще останат хората в много населени места
Снимка: БГНЕС

Хората в много населени места ще останат без достъп до лекарства. За някои от тях тези лекарства са животоспасяващи, това е на страшното", алармира лидерът на БСП Корнелия Нинова по време на пресконфенция в централата на партията.

Тя разкри, че днес от БСП са провели среща с Националната аптечна камара, на която са запознати с техните проблеми.

"Фармацевтите ни запознаха с няколко проблема. Първо, те трябва да вкарат 4 софтуерни системи. Протестите започнаха, защото по неясно какви планове и на кого, трябва да се въведат четири системи вместо една. Отделно системата на НАП ги притеснява в два сегмента.

Аптеките имат 6 месеца, за да внедрят нова наредба на ЕС

Министерството на здравеопазването (МЗ) дава гратисен период от 6 месеца на аптеките за въвеждане на Eвропейската директива за верифика...

От една страна от НАП вече ще могат да виждат цялата база данни, т.е. данъчните ще имат достъп до пациентска информация. Вторият сегмент на проблема включва търговската информация на аптеките, която никой не знае по какъв начин ще бъде употребена.

Вторият голям проблем са разходите на аптеките'', посочи Нинова.

"Разбира се, проблемите имат решения. Като за начало трябва да се удължи срокът за въвеждането на тези мерки по отношение на верификациите в аптеките, тъй като те не са започнали още в редица европейски държави като Франция, Великобритания, Норвегия, Германия...

Второ, да се изпълни регламентът и разходите да бъдат за сметка не на аптеките, а на производителите на лекарства. И на трето място, да не се правят четири различни софтуера, а да се направи само един, който да обслужва аптеките'", обясни лидерът на социалистите.

Като следваща мярка Нинова посочи, че трябва да бъдат въведени единни държавни цени както е във Франция, Германия, Гърция и Швеция.

Десетки хиляди нямат лесен достъп до лекарства в България

България е сред първите страни в Евросъюза по брой аптеки на глава от населението. Въпреки това, десетки хиляди българи нямат адекватен...

,,Аптечната дейност трябва да бъде държавна политика, а в България е точно обратното, тя е превърната в търговия. Трябва и аптечна карта, защото аптеките са съсредоточени в големите градове'', коментира още Нинова.

Тя допълни, че с представителите на Камарата са се обединили да се направи аптечна карта за страната.

„Обединихме се и настояваме за единни държавни цени. Не може едно лекарство в Перник да бъде 1,8 лв., в София – 3 лв., във Враца – 2,5 лв. По информация на камарата единни държавни цени има в Австрия, Германия, Франция, Швеция, Гърция и редица други европейски държави.

 „Подобно и на здравните заведения аптеките са съсредоточени в големите градове, а много малки населени места и цели области от България с тези мерки ще останат без аптеки“, каза още Нинова.

„С това, което направиха в аптеките, сътвориха пълен хаос поради некадърност управляващите от ГЕРБ. Убиват малкия и среден бизнес. Малки и средни аптеки ще затворят, защото не могат да си го позволят.

Колко аптеки у нас ще оцелеят след ново изискване на ЕС?

Близо половината от аптеките у нас не са готови за въвеждането на новия начин за продажба на лекарствата и искат срокът за старта на си...

Интересното е, че спестяват разходите на производителите на лекарства, които са едни от най-богатите фармацевтични компании и прехвърлят тези задължения на малкия и среден бизнес. Отново политика в подкрепа на олигарсите и на големите и убийство на малкия и средния бизнес“, аргументира се Корнелия Нинова.

Според нея най-страшното е, че хората в много населени места ще останат без достъп до лекарства. „За някои от тях тези лекарства са животоспасяващи. Това не са стоки луксозни, това са животоспасяващи. Никаква чуваемост за проблемите на хората, за аптеките, за фармацевтите..Това е резултатът от започнатата реформа, така да я кажа, при фармацевтите“, допълни Нинова.

Извън тази тема Корнелия Нинова още веднъж потвърди пред медиите, че парламентарната им група ще продължи да отсъства от Народното събрание.

"Никой от нас не може да променим решението на Националния съвет, което определи отсъствието ни от пленарната зала. В този съвет са участвали 120 човека, които са взели това тежко политическо решение", заяви тя и добави, че народните представители от БСП няма да получат заплати за времето, през което не са били в парламента.

"Има правила за ходене на работа и заплащането там е ясно разписано – няма да ни се плаща, няма да ползваме коли, няма да си получаваме надниците. Правилникът е закон, така че ние ще го спазим и няма да получаваме заплати за времето, за което отсъстваме от пленарна зала", увери Нинова.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Пореден трус в правителството на Главчев: Още един министър си отива (СНИМКИ)

Няма информация чужди служби да са искали смяна на директора на "Митниците", обяви министър

"Главчев е секретарка на Борисов - незабавно да подаде оставка": Оценка на Калоян Методиев

"ПП-ДБ сервираха служебен кабинет на ГЕРБ и ДПС": ИТН коментираха смяната на външния министър (ВИДЕО)

ЦИК се готви за изборите, хвали служебното правителство (СНИМКИ)

Дясната ръка на Румен Радев: Ясна е партийната принадлежност на кабинета "Главчев"

Гешев е сигурен, че Борисов стои зад взрива на колата му

"Полезни идиоти", "Няма да ви взривят вас, има по-лесни начини": Гешев обижда депутатите

Главчев на среща със службите, обсъждат изборите и Близкия изток

Рокадите в министерствата продължават, Йоловски и бивш министър на Радев се връщат (СНИМКИ)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика