БСП и опозицията викат Кирил Петков в парламента за изгонените руски дипломати

4403
БСП и опозицията викат Кирил Петков в парламента за изгонените руски дипломати
Снимка: БГНЕС

Нов скандал се разрази в Народното събрание днес, но темата не беше актуализацията на бюджета, а искането на БСП премиерът Кирил Петков и председателя на ДАНС Пламен Тончев да се явят пред депутатите и да разкрият подробности за експулсирането на 70 руски дипломати от страната.

Филип Попов от левицата поиска извънредно изслушване в рамките на днешното парламентарно заседание при закрити врата

"Подкрепям предложението, но закритото заседание да стане от 18 до 20 часа, тъй като всички ни убеждавахте, че бюджетът е най-важен и че ако не се приеме виновна ще е опозицията. Апелирам до 18 часа да работим по бюджета, а след 18 да заседаваме по проекта на БСП - изслушване на премиера и на председателя на ДАНС", заяви Десислава Атанасова от ГЕРБ-СДС.

Андрей Гюров от "Продължаваме промяната" предложи компромисно решение. "Имаше желание да работим до 20 часа по бюджета. Имаме важни точки, включително помощите за тока на бизнеса. Да се стегнем и в 20 часа да направим извънредно заседание", каза Андрей Гюров.

"Когато предложението стигне писмено до мен, ще реша дали да го включа тази седмица", обяви председателят на парламента Мирослав Иванов.

"БСП за България" сме внесли по надлежния ред искането в Народното събрание, писмено, така че трябва да го подложите на гласуване. Изпълнете правилника", каза още Георги Свиленски от БСП. 

И БСП вече не иска Кирил Петков за премиер

БСП ще участва в преговори за съставяне на правителство с първия мандат на "Продължаваме промяната", но с условие Кирил Петков да не е ...

Десислава Атанасова също настоя да се подложи на гласуване процедурното предложение на БСП. В противен случай рискувате за втори път да бъде поискана вашата оставка, обърна се тя към Мирослав Иванов и изрази убеденост, че този път залата ще я получи.

"За пореден път ще ми искате оставката за това, че спазвам правилника", отговори ѝ Мирослав Иванов и я поздрави за изказването ѝ. Иванов отбеляза, че към момента точка в дневния ред може да бъде включена само от председателя на НС по негово усмотрение и призова първо да се премине към гласуване на докладваните текстове от актуализацията на бюджета и след това да се реши дали да се включи изслушване или не.

Тома Биков от ГЕРБ-СДС коментира, че най-нормалното нещо е премиерът сам да дойде в парламента и да поиска да информира най-висшия орган в държавата какво се случва. "Това е най-голямата бройка в историята на света изгонени дипломати", коментира Биков.

В крайна сметка стана ясно, че изслушването ще се състои от 18:30 часа. По искане на ГЕРБ беше решено в изслушването да участват и ръководителите на Държавна агенция "Разузнаване" и на "Военно разузнаване". 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Назначиха нов заместник-министър на иновациите и растежа

Геновева Петрова: Очаква се интересна кампания, но със същите резултати

Росица Матева: Не очаквам хаос на изборите

Главчев: До 15 май изплащаме на земеделците парите по украинската помощ

ПП-ДБ внася искане за освобождаването на Росен Желязков

Румен Радев: Депутатите да проверят защо капацитетът по договора с "Боташ" остава неизползван

Без пенсия за репресирани: Комисия в парламента отхвърли идеята на ГЕРБ и ДПС

Асен Василев не е получавал призовка за разпит (ВИДЕО)

Петър Витанов обяви, че няма да се кандидатира за евродепутат

"Министерството не е хан": Асен Василев отрече да се е срещал с обвинените в контрабанда

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика