БСП стигна до очакване за диктат по "казуса Жаблянов", ГЕРБ все още призовава за морал

1718
БСП стигна до очакване за диктат по "казуса Жаблянов", ГЕРБ все още призовава за морал
Снимка: iStock/Guliver

Политическият сблъсък между БСП и ГЕРБ избуя в изказванията в медиите и в почивния съботен ден. Спорът, който засега е все още повърхностен може да се задълбочи и да има неочакван край, ако не бъде спрян навреме, става ясно от коментарите на членове на двете основни политически сили.

Ако се стигне до оставката на зам.-председателя на Народното събрание Валери Жаблянов, това ще е незаконосъобразно. Това каза пред радио „Фокус“ депутатът от БСП Таско Ерменков, по повод исканата от ГЕРБ оставка на зам.-председателя на парламента. Според Ерменков, за да защити законосъобразността и демократичните принципи, БСП ще предприеме всякакви политически действия.

Червен депутат: Ако ГЕРБ свали Валери Жаблянов, не трябва да предлагаме друг

В БСП не наказваме за различно мнение. Така депутатът от БСП и бивш журналист от "Дума" Александър Симов отговори защо червените не пои...

„Аок се стигне до подписка и гласуване той да не бъде повече зам.-председател на Народното събрание, вече няма да говорим за оставка, а за силова смяна. Ще има опит за налагане от страна на управляващото мнозинство на една диктатура, която ни лишава от парламентарно право“, каза Таско Ерменков. По думите му, с тези ходове ГЕРБ не постигат нищо градивно за България. „Те доказват, че могат да работят в парламента, нарушавайки правилата не само при приемането на закони, като допускат процедурни и други нарушения, но и при определяне на ръководното тяло на НС“, каза още депутатът от БСП.

По-рано депутатът от ГЕРБ Тома Биков също коментира исканата оставка на Жаблянов, като каза, че това не е реванш срещу отстраняването неотдавна на Димитър Главчев от поста председател на парламента.

ГЕРБ не възприема парламентарния дебат като футболен мач и исканата оставка на Валери Жаблянов не е реванш срещу отстраняването на Димитър Главчев като председател на НС, каза Тома Биков.

„Не се водим от емоции по отношение на това кой от нашите колеги в определени моменти е поемал политическа отговорност. През последните месеци има и колеги, които подават оставките и от местата си на народни представители. От БСП няма такива случаи и е време БСП, когато говорят за морал и играят ролята на морален стожер, първо да бъдат взискателни към себе си. Една от целите на искането за оставката на Жаблянов, е ГЕРБ да им помогне да изработят своя политически стандарт по темата и да не отстъпват от него“, коментира Тома Биков.

Нов скандал в парламента - пак за комунизъм и Делян Добрев

Със скандал започна днешното заседание на Народното събрание. Без изненади - в центъра на спора бяха депутати от ГЕРБ и БСП, които се...

Той уточни, че всеки има право да изказва лично мнение, но колкото по-висока позиция заема в държавната власт, толкова по-малко може да се защитава лична позиция. Биков добави, че не ГЕРБ отклонява вниманието с искането на оставката, а това прави БСП. Народният представител от ГЕРБ призовава БСП да бъдат по-малко емоционални и по-разумни.

Припомняме, че в петък парламентарната група на ГЕРБ обяви, че започва да събира подписи за оставката на Валери Жаблянов като зам.-председател на парламента на основание системно нарушаване на правилника. Ден по-рано, на 15 февруари депутатите на ГЕРБ поискаха от Жаблянов да си подаде оставката, заради фразата „Народният съд“ е „необходимо и неизбежно правосъдие“. В отговор Жаблянов каза, че няма причина и мотиви да си подаде оставката, а БСП застана зад него.

Реакцията не закъсня. Развитието на казуса предстои през новата парламентарна седмица.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Шефът на БНБ обясни на президента Радев защо не може да стане служебен премиер

Радев се срещна и с втория със забрана от Борисов да става премиер

Шефът на "Сиела норма": При избори 2 в 1 ще имаме машинно гласуване, при различни дати - трудно

Кой ще е служебен премиер? Радев се срещна и с управителя на БНБ

Горица Грънчарова-Кожарева ли е следващият служебен премиер на България? (СНИМКИ)

При избори 2 в 1: Ще има ли машинно гласуване?

Окончателно: Депутатите решиха МВР да пази бежанските центрове

Нинова е изненадана от Борисов, че не дава кадри на ГЕРБ за служебни премиери (ВИДЕО)

В търсене на служебен премиер: Росен Желязков отиде при Радев

Петков не иска смяна на регулаторите преди вота, докато "водите са мътни"(ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика