Буяр Османи: Лошо послание бе изпратено от ЕС, оставяйки Западните Балкани без ваксина

5048
Буяр Османи: Лошо послание бе изпратено от ЕС, оставяйки Западните Балкани без ваксина
Снимка: БГНЕС

Република Северна Македония, чиято ваксинационна кампания срещу COVID-19 точно започна в много малък мащаб, е "странична щета" от европейската стратегия. Това заяви днес Буяр Османи, министър на външните работи на страната, която иска да се присъедини към ЕС, съобщава АФП, цитирана от 24 часа.

"Лошо послание бе изпратено от ЕС, оставяйки района на Западните Балкани без ваксина", каза Османи в интервю за АФП в рамките на визита в Париж. Република Северна Македония започна на 17 февруари ваксинационната си кампания благодарение на дарение от Сърбия на няколко хиляди дози от ваксината на Пфайзер/Бионтех, но страната не се е възползвала от политиката за централизирани покупки на страните от ЕС.

Османи: Подходът ни е връщане към принципите на Договора за добросъседство

Идеята на Договора за добросъседство с Република България беше да се институционализира дебата относно различията, които имаме, така че...

В рамките на ЕС ваксинацията започна в края на декември. Република Северна Македония се надява освен това да получи доставки на ваксината на АстраЗенека през март чрез системата Ковакс. Ние предплатихме миналата година 800 000 дози чрез тази система и също така сключихме директен договор с Пфайзер, но все още не сме получили нищо. Опитваме се да осигурим китайски ваксини, добави министърът. 200 000 ваксини от китайската ваксина Синофарм се очакват в края на месеца. В района само Сърбия е започнала ваксинация в голям мащаб благодарение на споразумения, сключени директно с фармацевтичните компании, отбелязва АФП.

Република Северна Македония, която се присъедини към НАТО миналата година, се стреми отдавна към присъединяване към ЕС. Блокирана в продължение на дълго време от вето от страна на Гърция, сега тя е спирана от България, която разглежда езика на Северна Македония като диалект на българския и отхвърля термина "македонски език", отбелязва АФП. Въпросите за идентичността не би трябвало да са условие за процеса на европейска интеграция. Ние не искаме преференциално отношение, ние искаме само справедлив процес, основан на обективни политически и икономически критерии, изтъкна Османи. Той каза, че е "уверен" в близкото разрешаване на спора. Ние сме готови да обсъждаме на научни основи нашите съответни прочити на историята, за да намерим общи точки, да премахнем от нашите книги по история стереотипите, които тровят нашите отношения. Но ние никога няма да приемем историята да се обсъжда с цел да се преразгледа идентичността на нашата суверенна нация, посочи Османи.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от БАЛКАНИ:

Народът ни наказа: Ковачевски след президентските избори

Пендаровски разочарован от резултатите на президентските избори

При 80% протоколи: Гордана Силяновска е с огромна преднина пред Стево Пендаровски

Официално: Силяновска от ВМРО-ДПМНЕ води убедително пред Пендаровски

Додик видя в Путин гарант за съществуването на Република Сръбска

Приключи първият тур на президентските избори в Северна Македония

Президентски избори в Северна Македония

Си Дзинпин ще посети Сърбия през май

Възстановяването след наводненията в Гърция ще струва над 3 млрд. евро

Гърция забранява скъпи яйца и козунак за Великден

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com