"Булгаргаз" предлага ново поскъпване на газа през септември

2041
"Булгаргаз" предлага ново поскъпване на газа през септември
Снимка: iStock

"Булгаргаз" предлага ново, 6-процентово поскъпване на цената на природния газ за септември. Така синьото гориво ще достигне до рекордната цена от 315.61 лв./MWh без цени за достъп, пренос, акциз и ДДС. Това показва справка на сайта на КЕВР.

Заявление за цена на газа е внесено за утвърждаване от енергийния регулатор. Така "Булгаргаз" обяви прогнозата си за октомврийска цена от 269.29 лв./МВтч, но заявлението за септемврийската бе публикувано по-късно от КЕВР. Изчислената стойност за следващия месец от 315.61 лв. е ръст от шест на сто спрямо сега действащата тарифа за август от 297.89 лв./МВтч без данъци и такси.

От заявлението става ясно, че принос за ръста на цената за вътрешния пазар има не само влиянието на европейските газови борси, след като дружеството се налага да търси алтернативни на спрените от "Газпром" доставки, но и курсът на долара, който през юли бележи ръст от 2.99 на сто.

ОЩЕ: КЕВР одобри 60% по-скъп газ за август

През август "Булгаргаз" е включил в цената гарантираните още преди газовата криза количества азерски газ по дългогодишния договор, втечнен газ по два договора и купените миналата седмица през българската държавна газова борса на цена, по данни на пазарни участници от 322 лв./МВтч, което е под цените на европейските газови борси. Държавното дружество дава справка, според която договорите за септември на нидерланската борса TTF се сключват на цени около 205 евро/МВтч, с около евро по-скъпи са доставките на виртуална търговска точка в Германия, а на такава в Австрия цените са над 206 евро.

В заявлението са заличени данните за съответните количества азерски и втечнен газ. Оставени са само тези за борсовия – 11 300 МВтч дневно през целия септември или 1.070 млн.куб.м.

За втечнения е посочено, че доставките са сключени с условие за прехвърляне на слот за регазификация на количествата на гръцкия терминал Ревитуса. Такъв слот е осигурен от "Булгаргаз", но при разтоварването на доставките времето за съхранението им на терминала е ограничено и дружеството не може да внесе чисто физически за толкова кратко по-големи обеми.

ОЩЕ: "Булгаргаз" прогнозира немалко поевтиняване на газа за октомври

На доставчика му трябва равномерно подаване на количествата през целия месец и затова е отправил запитвания към регистрираните и активни търговци в Гърция за извършване суапова сделка. Чрез такава "Булгаргаз" ще продаде на виртуална търговска точка в Гърция количествата втечнен газ в периода, в който разполага с капацитет за регазификация и съхранение. След това ще изкупи обратно същите количества при условия за равномерна месечна доставка през септември.

В септемврийските доставки са предвидени и количества за нагнетяване в газохранилището в Чирен, чийто капацитет е запълнен 54.69 процента към момента.

ОЩЕ: В България още няма план за пестене на газ. Какво предприеха другите държави от ЕС?

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

Българите получават ползите от приемането на еврото още сега с tbi bank

eMAG пуска Genius абонамент в България с безплатна доставка и ексклузивни оферти

Подем при строителството в България и ЕС

Край няма: Нов завой в една от поръчките за високоскоростни влакове с пари от Плана за възстановяване

Огромна част от българите живеят в панелки от соца

Силно начало на годината за жилищния пазар в София

Смениха ръководството на "Булгаргаз"

ОББ: Услугите – главен мотор на икономиката

Основателят на Telegram: Натискът на Кремъл ме принуди да напусна Русия

На комисия: Отложиха либерализацията на електроенергийния пазар за домакинствата

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика