Бум на исканията за фотоволтаични централи в Стара Загора

13993
Бум на исканията за фотоволтаични централи в Стара Загора
Снимка: ЧЕЗ

Девет български и чуждестранни фирми искат да изградят фотоволтаични централи в Старозагорско. Общата им площ, на която те ще бъдат разположени при пълно одобрение, би била 2 059 147 квадратни метра, или 2059 декара.

Най-голям е теренът за фотоволтаици, заявен от фирмата „Зара Солар“ ЕООД на Кирил Кирилов от Хасово – над 1 милион квадрата. Той възнемерява да произвежда електрическа енергия с мощност до 80 MW чрез възмездно право на строеж върху пасище в землището на Стара Загора за срок от 50 години срещу цена 325 000 лв.

Изграждат модерен комплекс за учениците от математическата гимназия в Стара Загора (СНИМКИ)

Изграждането на общежитията на Професионалната гимназия по компютърни науки и математически анализи „Проф. Минко Балкански“...

За една и съща територия от 198 676 кв. м са постъпили искания от софийската фирма „Ра Инженеринг“ и от израелската „РАНИ ЗИМ РИНЮАБЪЛ ЕНЕРДЖИ“. Първата смята да изгради три централи по 5 мВт, а втората – една централа с прогнозна мощност от 20 МW. Учреденото възмездно право на строеж е за срок от 35 години.

Израелската компания има и друго намерение – за фотоволтаична централа в село Калояновец върпу площ 171 876 кв. м. Тя ще е с прогнозна мощност 16 МW, възмездното право отново ще е за 35 години.

„Ра Инженеринг“ има инвестиционно намерение за фотоволтаични централи на четири имота в Стара Загора и селата Калояновец, Богомилово и Ракитница с обща площ 494 640 кв. м. Възмездното право на строеж ще е за срок от 36 години.

Софийската фирма „Джисол“ проявява интерес към имот в кв. Голиш на областния град за производство на соларна енергия с мощност 1000 kWp върху имот с площ 12 701 кв. м.

Местното дружество „Дипроел“ е заявило желание за изграждане на фотоволтаична електроцентрала с мощност 3000 kWp върху част от поземлен имот с площ 35 394 кв. м.

Обновиха COVID отделението в общинската СБАЛ в Стара Загора (СНИМКИ)

Обновено е COVID отделението, което се намира в сградата на общинската Специализирана болница за активно лечение в Стара Загора. Дейнос...

Друга старозагорска фирма „Енталпия“ ООД възнамерява да произвежда слънчева енергия с мощност 3000 kWp върху имот от Стара Загора с площ 34 126 кв. м.

„Ен Ей Солар“ ЕООД от хасковското село Светослав ще изгражда фотоволтаици върху имот, който е складов обект с площ 35 576 кв. м.

„Инти Енерджи“ ЕООД – София е с намерение да изгради фотоволтаична централа с мощност 3000 kWp върху част от поземлен имот в Стара Загора с площ 35 000 кв. м.

Инвестиционното намерение на „Бенковски солар“ ЕООД от Хасково е за производство на слънчева енергия с мощност 1000 kWp върху част от поземлен имот също в землище на областния град с площ 12 000 кв. м.  

На извънредно заседание, проведено специално за тези предложения, е дадено съгласие от ОбС за всички имоти, с изключение на тези, за които повече от една фирма имат претенции.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от СТАРА ЗАГОРА:

Фестивал „От Августа Траяна до Боруй“ за първи път в Стара Загора (ПРОГРАМА)

Слаба родителска подкрепа спъва дуалното обучение у нас

Стара Загора ще подкрепи Украйна в културен план с изложби и филмови прожекции (СНИМКИ)

За 24-ти път „Орфеево изворче“ ще радва старозагорци през почивните дни

Стара Загора отново става лекоатлетическа столица на България

Нов модел за интегрирана детска здравна грижа обсъдиха в Стара Загора

Проф. Галин Цоков откри лаборатория за иновации в Стара Загора (СНИМКИ)

Кинофестивалът „Златната липа“ 2024 идва с богата програма в началото на юни

В Стара Загора 2 май ще е неучебен ден

Отличиха кмета на Стара Загора и неговият заместник на национален зелен форум

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com