Бургаско училище откри нов СТЕМ център за космически изследвания

1032
Бургаско училище откри нов СТЕМ център за космически изследвания
Снимка: Община Бургас

На своя 5-и рожден ден едно от най-новите училища в страната - ОУ „Александър Георгиев-Коджакафалията“ – Бургас, откри иновативен STEM център за космически изследвания.

Това стана в присъствието на комисаря на ЕС по иновации, научни изследвания, култура, образование и младеж - Мария Габриел, кмета на Бургас Димитър Николов, началника на РУО – Бургас Петя Петрова, директора на училището Михаил Ненов и преподаватели.

Бургас отбеляза Деня на Независимостта

С военен ритуал на площад „Атанас Сиреков“ започнаха тържествата, посветени на Независимостта на България. В церемонията уч...

„Колкото пъти прекрача прага на това училище се убеждавам, че си струваха усилията за създаването му и даже съжалявам, че не увеличихме площта му, защото, както виждате, всеки сантиметър е изключително правилно усвоен в посока учебен процес. Наистина това училище е изключително активно, изключително енергично и аз благодаря на комисар Мария Габриел за формалното шефство, което указва на това училище. След компютрите, изкуствения интелект и роботите, следващото предизвикателство е Космосът. В тази материя трябва да влязат знаещи, подготвени деца, мотивирани. Няма значение от кое крайче на света, няма значение на кой континент са. Там се влиза с изключително сериозни знания, защото те са многопластови. Може би тук е моментът да запалим децата, защото след 10 години това ще бъде една активна реалност на нашето ежедневие и колкото повече български деца бъдат ангажирани към тази материя, толкова повече нашата малка нация ще бъде значима в голямото пространство на конкуренция и в партньорство с големите нации. Пожелавам успех на тази инициатива.“ Каза при откриването на центъра Димитър Николов.

На събитието децата представиха своите досегашни проекти в областта на STEM (наука, технологии, инженеринг и математика), с които завоюваха редица национални и международни конкурси.

Създаването на училищния STEM център е осъществено по национална програма „Изграждане на училищна STEM среда“. Иновативното пространство предоставя възможност за експериментална и практическа работа в областта на природните науки, роботиката и програмирането, обединени под шапката на новия предмет „Космически изследвания“, който екипът на училището разработва в сътрудничество с британския клон на Европейското бюро за космически образователни ресурси (ESERO) и с тренировъчния лагер на NASA в Измир, Турция, в който през лятото участваха учениците от 6. клас.

Нов роман представя култовите места в Бургас

Антония Апостолова, със съдействието на Община Бургас, представя своя изцяло бургаски роман "Нас, които ни няма", в който Бургас е глав...

От своя страна, еврокомисар Габриел представи пред възпитаниците на иновативното училище новия проект „Зелени пирати“, посветен на опазването на околната среда от замърсяване с микропластмаса. В проекта, който е част от инициативата „Хоризонт“ на Европейския съюз и се координира от Аерокосмически център на Федерална република Германия, от българска страна участват експерти от БСУ, проф. д-р Севдалина Турманова – специалист по полимери от университета „Проф. д-р Асен Златаров“ и ръководител на регионалното представителство на БАН в Бургас, Институтът по океанология към БАН, ученици от ПГРЕ „Г. С. Раковски“ и ОУ „Александър Георгиев-Коджакафалията“.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от БУРГАС:

Община Бургас пита жителите на „Възраждане“ искат ли етажни паркинги на пет възможни локации

Красивото цветно изложение "Флора 2024" се открива на Лазаровден с концерт в Бургас (ПРОГРАМА)

Бургас посреща Лазаровден и Цветница с грандиозна програма

Над 500 участници от цялата страна идват в Бургас за най-голямото географско събитие у нас

Представиха резултатите от проекта за подобрено образование и грижи в ранна детска възраст в община Бургас

Авиомузей-Бургас кани децата на вълнуващо приключение за Великден

Забраняват строителството в Царево и Ахтопол от 15 май

Детски фолклорни ритми огласиха Младежкия международен център-Бургас

Служебният кабинет връща назначена от Радев за областен управител на Бургас

Чрез инхаус възложиха общия устройствен план на Царево

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com