Анализи и коментари

Бъдещето на Украйна зависи от изхода на битките в Донбас и Черноморието

4542

Западните медии се фокусираха върху успеха на Украйна в прогонването на руската армия от вратите на Киев и Харков. Но докато битката за Донбас все още бушува, друга критична битка се очертава на хоризонта след украинските намерения за голяма южна контраофанзива. Падането на Мариупол и амбицията на Русия да окупира южното черноморско крайбрежие на Украйна представляват опасна заплаха. Русия цели да контролира не само Украйна, но и самото Черно море. Това пише Иля Тимченко* в свой анализ за американското издание The National Interest.

Бреговата ивица на Украйна – простираща се от Приднестровието чак до Мариупол и Крим – представлява апетитна награда за Русия. След като не можа да превземе Киев или Харков, но след като установи сухопътен мост към Крим, следващият голям ход на Русия е да се прицели в това, което ще причини най-много щети. Прекъсването на достъпа на Украйна до Черно море би нанесло катастрофален икономически и военен удар и би оставило Украйна без излаз на море. Това стана ясно от неотдавнашните инсценирани атаки на Русия в така нареченото Приднестровие - отдавна проруски отцепнически регион в Молдова под команда на Кремъл, засилените руски обстрели срещу Одеса, руската блокада на морските пристанища на Украйна и големия апетит на Москва да превземе Мариупол.

Британското разузнаване: Русия се мъчи да запази контрола си в Черно море

Удар срещу търговията

Югът на Украйна осигурява вход за нейните икономически артерии и притежава значителни ресурси. Чрез черноморските си пристанища Украйна снабдява страните от Африка и Близкия изток с храна, а Европейския съюз с желязо и стомана. Икономиката на Украйна зависи от износа на стоки, а този износ зависи от достъпа до Черно море.

Черните метали на Украйна съставляват 22,4% от общия ѝ износ през 2021 г., докато зърнените култури и продуктите, свързани с тях, представляват около 30% от общия износ на Украйна. Въпреки че някои товари могат да бъдат прехвърлени към железопътния транспорт, това ще отнеме време, ще бъде скъпо и по-малко ефективно. Едновременно Русия сега нанася удари и по украинската железопътна и транспортна инфраструктура.

Спирайки достъпа на Украйна до Черно море, Русия е опряла нож в икономическия врат на Украйна и в този процес държи за заложници гладни хора по целия свят.

Енергиен саботаж

Югът на Украйна е дом на голяма част от украинския възобновяем енергиен сектор, тъй като много западни и украински компании са инсталирали вятърни турбини и слънчеви панели там поради благоприятните условия. Две големи атомни централи също са разположени на юг - Южноукраинската атомна електроцентрала и Запорожката атомна електроцентрала, която е най-голямата в Европа. Последната е на ръба на международна екологична и хуманитарна катастрофа, след като руските сили се разположиха там, с тежко оръжие и извършват обстрели. Ситуацията все още е високорискова, тъй като руснаците съхраняват оръжие в машинното отделение на първи реактор на централата.

Руски представител в МААЕ: България ще бъде засегната при авария в Запорожката АЕЦ

Украинското крайбрежие на Черно море съдържа богати газови залежи, които в момента са слабо разработени и се оценяват на значително повече, отколкото газовите резерви на Украйна на сушата. Руският газопровод за Европа минава през Южна Украйна точно над Николаев и Одеса, пресича Молдова и излиза от Украйна през Орливка в Румъния. Руското "поглъщане" на този клон на тръбопровода би осигурило още една стратегическа победа за Кремъл.

Редките метали - важна цел за Русия

Може би най-незабелязаният и важен ресурс на югоизток са запасите от рядкоземни минерали на Украйна — кобалт, мед, никел и литий — за които се смята, че са скрити в "Украинския щит", геоложка формация, която пресича Украйна по диагонал от горния западен ъгъл към долния югоизток. Литият, известен също като "бяло злато", вероятно има най-висока стойност, тъй като е от съществено значение за производството на батерии, използвани в слънчеви панели, мобилни телефони, електрически превозни средства и военно оборудване.

Украински изследователи предполагат, че източната част на Украйна потенциално съхранява около 500 000 тона литиев оксид. Ако се докаже, Украйна ще бъде находище на едни от най-големите запаси на литий в света, като най-високите концентрации ще бъдат разположени близо до Мариупол. Рядкоземните елементи със сигурност са значима цел в стратегическата военна операция на Кремъл, според Род Шуновър, бивш директор на отдела за околната среда и природните ресурси на Националния съвет за разузнаване на САЩ.

Има реален бизнес интерес към залежите на литий в Украйна. Австралийската компания European Lithium още през ноември заяви, че работи да си осигури права върху две украински находища на литий. Китай също демонстрира интерес към запасите на литий в Украйна, като китайската компания Chengxin Lithium кандидатства за права върху находище на литий в Донецк и Кропивницки. Ако Русия получи пълен контрол над тези залежи, тя ще има повече сила в преговорите и с Китай – и двете са обезпокоителни събития за Украйна.

ОЩЕ: Войната в Украйна се води и за минералните и енергийни ресурси на страната

Черноморски контрол

Русия смята Черно море за руско езеро и винаги е търсила контрол над тези международни води. Черноморският флот на Русия сега блокира украински пристанища, пречи на глобалното корабоплаване и изстрелва крилати ракети по украински градове. В близкото минало Русия използва Черноморския регион като антидемократичен експеримент, анексирайки Крим, нахлувайки в Грузия, блокирайки Керченския пролив и изпробвайки реакцията на НАТО.

Контролът върху крайбрежието на Украйна е жизненоважен за контрола на Русия над Черно море. Украйна и нейните партньори трябва да избягват всяко споразумение за прекратяване на огъня, което позволява на Русия да затвърди връзките между териториите, които окупира, да инсталира марионетни администрации и да отреже Украйна от морето.

Освен това Украйна и Западът не трябва да попадат в капана на насърчаването на Украйна да търгува със земя срещу съмнителни руски гаранции за мир. Слабото представяне на Русия на фронта, упоритата съпротива на Украйна и западните доставки ма оръжие означават, че текущата способност на Русия да окупира цялото черноморско крайбрежие е намаляла. Но последните коментари, подкрепени от Кремъл, ни напомнят, че Русия запазва амбицията си за голяма победа.

Мариупол е особено важен и не трябва да остава в руски ръце. Героите от Азовстал ще живеят в историята. Но самият град е твърде важен като символична и стратегическа победа за руската окупация, за да бъде изоставен.

За щастие, изцяло заета в Донбас, Русия не изглежда в момента да е способна да организира нова офанзива, но няма място за самодоволство. Ако Русия се измъкне успешно от блатото на Донбас и успешна руска офанзива в Херсон и Запорожието биха застрашили самото съществуване на Украйна.

След като години наред отхвърляше предупрежденията на Москва, трансатлантическата общност трябва да приеме сериозно заявените от Русия амбиции, да се подготви да победи руската офанзива на юг, да възстанови свободата на корабоплаването в Черно море и да отхвърли руското заграбване на земя. Това може да се постигне чрез ускоряване на доставките на тежко оръжие за Украйна от нейните партньори, включително изобилие от ракети с голям обсег, високомобилни артилерийски ракетни системи (HIMARS) или техен еквивалент, изтребители и бомбардировачи и системи за отбрана земя-въздух.

Самото НАТО трябва да засили присъствието си в Черно море през Румъния и България и да инвестира в засилване на сигурността на Молдова срещу руска инвазия. Освен това САЩ и техните партньори трябва да засилят санкциите срещу Русия, за да ограничат изграждането на нейния флот. Освен това трябва да окаже натиск върху държави като Индия, които се възползват от санкциите срещу Русия, да увеличат износа си за държавата-агресор.

ОЩЕ: "Завръщане с гръм и трясък": НАТО разполага американски войници в България

* Автор: Иля Тимченко. Той е е кандидат-магистър по публична политика в Harvard Kennedy School, както и научен сътрудник за разузнавателния проект на Belfer Center. Тимченко е бизнес редактор в Kyiv Post в периода 2017 - 2019 година и бизнес репортер в периода 2014 - 2016 година.

Превод: Ганчо Каменарски

Упадъкът на Русия като енергийна суперсила

Скоро ще се навърши половин година от инвазията на Русия в Украйна. Приходите от петрол и газ стимулират руската икономика, която е уст...

Етикети:

Още от Анализи и коментари

Автор на Newsweek се ужаси от смелостта на Зеленски да поиска членство в НАТО...
Глас от САЩ: Само прекратяването на огъня ще гарантира украинската независимост...
Джордж Фридман: Какво кара Русия да мисли, че може да спечели войната?
Анализ: Ядрените оръжия на Путин са мощни колкото атомните бомби, хвърлени върху Япония...
АФП: Бившият български премиер предложи надпартийно правителство
Анализ: Китай подкопава усилията на Русия да остави Европа без природен газ

Последни новини

 • Тези ЗОДИИ са способни да ви скъсат нервите, толкова са дразнещи

  Да, астролозите имат обяснение за всичко, дори и за най-неприятните черти на хората, гледайки зодиакалния им знак. Според тях най-изнервящите зодии са точно пет, способни да изкарат всеки от кожата му. Тези зодии ще ви изненадат със своята СТРАСТ Рак Те рядко го правят нарочно, но чувствителностт...

 • Вкусни трикове как да започнем да се храним здравословно!

  Всеки от нас знае, че спазването на диета е не толкова лесна задача. Обикновено минава доста време, докато се решим да променим начина си на хранене, за да свалим онези излишни няколко килограма, които ни делят от мечтаната фигура. Рано или късно този момент настъпва, решението е взето, избрали сме ...

 • Илиян Василев: Как ви изглежда това заглавие в германски вестник за Борисов? Добавя ви гордост или срам?

  "Как ви изглежда като българи, след избори, заглавие в централен западен - германски - вестник - обвързаният с корупция бивш премиер Борисов печели парламентарните избори в България? Добавя ви гордост или срам? Или западняците не разбират българските работи? Натрупаните през 12 г. пари от Борисов и ...

 • Николай Събев се отказва от депутатското си място, но "остава в отбора" на ПП

  Бившият транспортен министър Николай Събев е подал молба за отказ от депутатското си място в 48-ото Народно събрание в Централната избирателна комисия. Това става ясно от негово изявление, разпространено до медиите. "Преди година и половина се включих в един ентусиазиран отбор от млади хора защото ...

 • Жълтите павета ще бъдат пренаредени за сметка на изпълнителя

  Всички участъци на лентите за движение пред Народното събрание ще бъдат пренаредени за сметка на изпълнителя. Компромис с никой по веригата няма да бъде направен. Това заяви кметът на София Йорданка Фандъкова по време на редовното заседание на СОС, на което даде повече информация относно ремонта на ...

 • Никога НЕ правете това, ако искате вашата орхидея да цъфти

  И сами знаете, че орхидеята е сред капризните растения, които си имат своите специфични нужди. Ако искате дълго време да се радвате на красотата й, трябва да се придържате към конкретни правила, свързани с отглеждането на това цвете. В днешната статия ще споделим с вас какво не бива да правите, ако...

 • Социалната кампания „Пази детето в интернет” е победител в конкурса „Застрахователи за обществото 2022”

  Социалната кампания на Лев Инс -„Пази детето в интернет” стана безапелационен победител в осмото издание на конкурса „Застрахователи за обществото“. В надпреварата, бяха включени общо осем стойностни и интересни социални инициативи, реализирани от застрахователни компании. Пр...

 • "Ню Йорк Таймс": САЩ вярват, че част от украинските власти стоят зад убийството на Дугина

  Американските разузнавателни агенции смятат, че части от украинското правителство са дали разрешение за атентата край Москва, при който на 20 август беше убита Даря Дугина – дъщерята на руския ултранационалист Александър Дугин. Това съобщи „Ню Йорк Таймс“ на 5 октомври. Даря Дугин...

 • Каква е връзката между дефицита на витамин Д и косопада?

  Един от най-важните винамини за нашето здраве е витамин Д. Той повишава имунитета, поддържа костите здрави, грижи се за кожата, стимулира растежа на косата. Вие усвоявате витамин D предимно чрез излагане на слънце, но можете да приемате хранителни добавки и да ядете определени храни. Дефицитът на в...

 • Ако искате ОРХИДЕЯТА да цъфти през зимата, поставете я на това място в апартамента

  Орхидеята е едно от най-красивите цветя. Не е случайност това, че тя е сред предпочитаните растения. Нейното очарование подтиква мнозина да й намерят място в дома си, независимо, че става въпрос за капризно цвете, имащо своите специфични нужди и изисквания. За да цъфти орхидеята през зимата, трябва...

 • Огнената стихия Barcelona Gipsy balKan Orchestra се завръща за поредния си взривяващ концерт в София

  На 10-ти декември, огнената седморка Barcelona Gipsy balKan Orchestra ще пристигне за третия си горещ концерт в SOFIA LIVE CLUB. След последните им две супер успешни участия в клуба, BGKO се завръщат, за да отпразнуват своята 10-та годишнина. В декемврийската вечер ще чуем прекрасна смесица от стило...

 • Вкусни мариновани зеле и цвекло в буркани, които ще усладят на всеки през студените месеци

  Ето от какво се нуждаете, за да си приготвите тази вкусотия: 1,5 кг. зеле 1 цвекло 1 морков глава чесън Кой НЕ трябва да яде зеле? За маринатата: 1,4 л. вода 150 гр. захар 3 супени лъжици сол 100 мл. оцет 9% 2 бр. дафинов лист 5 зърна черен пипер и бахар Начин на приготвяне: Първо добр...

 • Кой и защо трие постовете, свързани с протестите в Иран?

  Подпалени коли, улични боеве, жени, които горят хиджабите си или показват косите си - след смъртта на 22-годишната Махса Амини хората в Иран са на улиците и протестират срещу режима. Според последната информация от правозащитната организация Iran Human Rights по време на демонстрациите са загинали 1...

 • Лекар: 1 супена лъжица сусам на ден сваля холестерола

  Включването на сусам в диетата е възможно да помогне за понижаване на нивата на холестерола. С течение на времето високият холестерол може да причини запушване на артериите. Тези блокажи могат да бъдат изключително опасни и да доведат до състояния като инфаркт и инсулт. Високите нива на холестерол...

 • Завладяващ роман за викингите - "Наемникът на императора" е хит в историческата романистика

  Най-епичната романна поредица за викингите – „Последният викингски крал“ от Ян-Уве Екеберг, вече излиза в България. Всяка от книгите е със самостоятелен сюжет. Свързва ги най-великият норвежки крал – Харалд Хардради, чиято слава се разнася в цяла Европа през XI век. Наследник...

 • ЕК отпуска заем в размер на 460 млн. евро на България по линия на инструмента SURE

  Нови средства в размер на малко над 460 млн. евро ще получи България по линия на инструмента SURE. Това стана ясно след вчерашното заседание на Министерски съвет, на което бе одобрено допълнително Споразумение за заем между ЕС и Република България. Новият размер на средствата, които Европейският съ...

 • Ето за какво най-много гражданите питат правителството

  Близо 6 хиляди заявления за достъп до обществена информация са подадени, обработени или са в процес на обработка в законовия срок, на електронната платформа https://pitay.government.bg от стартирането ѝ през 2019 г. до момента. Чрез единната, публична, уеб базирана информационна система граждани, ю...

 • Как печурките помагат при депресия

  Печурките са много полезни, защото имат положителен ефект върху здравето поради хранителната си стойност. „Те са богати на витамин D, който е изключително полезен. Липсата на този витамин е свързана с умора, нарушено здраве на костите, намалена функция на имунната система и повишен риск от хр...

 • Питейната вода в Стара Загора с влошено качество

  Две предписания заради влошено качество на питейната вода издаде РЗИ – Стара Загора до „Водоснабдяване и канализация“ ЕООД  в града. РЗИ извършва регулярен мониторинг при крана на потребителя на територията на област Стара Загора, във връзка с множество подадени относно влоше...

 • Алина Кабаева създава клуб за художествена гимнастика, приема и мъже (ВИДЕО)

  Олимпийската шампионка по художествена гимнастика и сочена за любовница на Владимир Путин и майка на децата му Алина Кабаева обяви създаването на международна асоциация на клубовете по художествена гимнастика. Проектът е наречен "Небесна грация". Създаването на асоциацията е съгласувано в руското м...