България е с най-високата смъртност от тотално резистентни на антибиотици бактерии

2838
България е с най-високата смъртност от тотално резистентни на антибиотици бактерии
Снимка: Pixabay

В България се регистрира най-високата смъртност от тотално резистентни на антибиотици бактерии, съобщават от Националния център по заразни и паразитни болести. 

Вече две години властимащите не приемат готовата Стратегия за борба с антимикробната резистентност, алармират още оттам.

За седми път в България се отбелязва Световната седмица за осведоменост за отговорното прилагане на антибиотиците (18 – 24 ноември). По този повод пресконференция в София дадоха представителите на Световната здравна организация в България д-р Скендер Сила и доц. Михаил Околийски, директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Ива Христова и директорът на Центъра за оценка на риска по хранителната верига (ЦОРХВ) д-р Койчо Коев.

Кои са най-големите потребители на антибиотици в ЕС

Въпреки спада по време на пандемията от коронавирус, Гърция все още е начело на всички държави-членки на ЕС по потребление на антибиоти...

Антимикробната резистентност е смъртоносен проблем, който толкова се е задълбочил, че вече е проблем на настоящето, а не на близкото бъдеще. През 2019 г. смъртта на 5 милиона души по света е свързана с резистентност на микробите към антибиотици и тази резистентност е директната причина за смъртта на 1,3 млн. души, стана ясно от изнесените данни. 

ОЩЕ: Годишен доклад за здравето на българите: Смъртността е висока, раждаемостта намалява 

Този проблем обаче се подценява от политиците в България – вече две години след като експертите разработиха Национален план и стратегия за борба с антимикробната резистентност, планът не се приема от Министерски съвет. България е една от двете европейски страни, които не въвеждат такъв план, предупреди д-р Скендер Сила от Офиса на Световната здравна организация в България.

Световната здравна организация посочи през 2021 г. антимикробната резистентност като една от десетте заплахи за здравето на хората. България е една от страните, които най-трудно се справят с прекомерната употреба на антибиотици, заяви на свой ред и доц. Михаил Околийски от СЗО. „В последните две години на Ковид пандемия България е единствената държава в Европа, в която антимикробната резистентност се задълбочи, защото 70% от инфектираните приемаха антибиотици абсолютно ненужно. В нашата страна употребата на антибиотици се увеличи с 20%, докато останалите държави постигнаха 30% спад на употребата.“

Учени: Антибиотиците са най-опасни за жените над 50 години

За съжаление голяма част от хората приемат антибиотици, а понякога и без лекарско наблюдение. Но освен с развитието на резистентност уп...

Най-много антибиотици се изписват в доболничната помощ, подчерта проф. Ива Христова, шеф на Националния център по заразни и паразитни болести. „За съжаление по време на Ковид пандемията у нас поголовно се изписваше един макролиден антибиотик, както и много други, което доведе и до резистентност на микробите към антибиотици. Публикация в медицинското списание „Лансет“ от октомври 2022 г. сочи, че в България има най-високата смъртност от тотално резистентни на антибиотици Ешерихия коли и Клебсиела Пневмониа, съответно 7,29 на 100 000 души и 4,59 на 100 000. (...) По наши данни резистентността към пеницелин на Стрептококус Пневмония се е качила от 12% през 2020 г. на 17% през 2021 г.", отбеляза тя.

ОЩЕ: Има съмнения, че карантините и локдауна са убили повече британци, отколкото COVID-19 

"Проблемът с резистентните бактерии в болниците е толкова голям, че някои болници са принудени да извършват основни ремонти, за да премахнат бактериите“, подчерта още проф. Христова.

Тя изрично наблегна, че изписването на антибиотик в доболничната помощ трябва да става задължително след микробиологично изследване и антибиограма и че тези две денонощия, докато се завърши изследването, не са фатални за пациентите. В болниците, където са тежките случаи, има възможност за много бързи тестове, за да се започне навременна терапия, посочи тя.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

Ангел Кунчев: Доста близо сме до епидемия от коклюш

Без неваксинирани за коклюш деца в училище: Здравният министър отговори

Онлайн обучение заради коклюш - по преценка на директора

Поставят първата ваксина срещу коклюш при бебетата по-рано

Държавата да се раздвижи и да подсигури ваксини: Личен лекар за завръщането на коклюша

Очаква ли ни национална епидемия от коклюш?

Коронавирусът в България: Само в 3 области има открити нови случаи

Доц. Мангъров: Бременните жени може да се ваксинират срещу коклюш

Депутати предлагат забрана за пушене на закрито за всички устройства

Още четири случая на коклюш в Бургас

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com