НА ЖИВОВойната в Украйна

България подписа меморандум с ЕК за сечене на евромонети

1485

Европейската комисия и председателят на Еврогрупата (на министрите на финансите от ЕС) подписаха Меморандум за разбирателство с България. Той очертава практическите стъпки, които ще позволят на страната ни да започне да произвежда монети евро, когато получи одобрение за присъединяване към еврозоната.

Тези стъпки засягат сеченето на определени количества пробни монети с изображенията на общите страни на евромонетите и избора на националните дизайни на българските евромонети, обясняват от пресцентъра на Министерство на финансите.

Меморандумът за разбирателство бе подписан днес - на 6 декември - в Брюксел от заместник-председателя на ЕК Валдис Домбровскис, от еврокомисаря за икономиката Паоло Джентилони, от председателя на Еврогрупата Паскал Донахю, а от българска страна - от министъра на финансите Росица Велкова и управителя на Българската народна банка Димитър Радев.

"Подписването на Меморандума представлява важна стъпка по пътя на присъединяването на страната към еврозоната, окончателното решение за което трябва да бъде взето от Съвета на ЕС съгласно член 140, параграф 2 от Договора за функциониране на Европейския съюз", съобщават още от МФ.

Припомняме, че целта на България за влизане в еврозоната е 1 януари 2024 г. Според служебния вицепремиер по европейските въпроси Атанас Пеканов страната ни се справя добре с критериите за въвеждане на еврото и гоним именно тази цел.

Вижте какво каза управителят на БНБ Димитър Радев пред парламента в края на октомври относно напредъка на България за приемане на еврото - ТУК.

ОЩЕ: Как ще се преобразуват цени, заплати и пенсии след приемането на еврото?

Левът беше самостоятелен, но дойде Виденовата зима: За предимствата на еврото говори Евгений Кънев (ВИДЕО)

"Какво е в момента България? Вече сме влезли в ЕС, влезли сме в чакалнята на еврозоната, влезли сме в един дом - вместо да отидете на т...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Още от Политика

Атанас Пеканов: Партиите, които...
Асен Василев: Въпросът не е за...
Борисов: Партиите реално абдикираха...
Външно опроверга Ковачевски:...
Проф. Огнян Герджиков: Не изключвам...
Лорер: Заболя ме от думите на Радев,...
Журналист: Неправилно е да се...
Минеков предаде поста на Найден...
Служебният кабинет обяви колко...
Политолог: Изглежда се е изчерпал...
Карадайъ ще настоява Пеевски...
ДПС обяви, че иска да е от управляващите...

Последни новини