НА ЖИВОВойната в Украйна

България сред лидерите по ръст на производствените цени в ЕС

995

България се нарежда сред страните с най-висок ръст на производствените цени в Европейския съюз, сочат оценките на европейската статистическа служба Евростат към края на месец август тази година.

Страната ни се нарежда на второ място в ЕС по месечен ръст на цените на производител в промишлеността и на трето когато говорим за годишно нарастване на цените на вътрешния пазар.

През август цените на производител в промишлеността на вътрешния пазар в България са нараснали с 12.5% спрямо предходния месец август и с цели 68.3% спрямо август миналата година.

По ръст на месечна база пред страната ни се нарежда само Ирландия (+28.4%), а по годишно увеличение в цените пред България са единствено отново Ирландия (+97.4%) и Румъния (+70.9%).

Средното повишение на цените на производител в промишлеността в ЕС възлиза на 4.9% на месечна база и 43% на годишна основа. Конкретно за страните от еврозоната повишението е съответно 5% и 43.3%.

В първите пет по месечен ръст на производствената инфлация на вътрешния пазар в ЕС се нареждат още Унгария (+10.6%), Латвия (+8.9%) и Германия (+8%). В същото време намаление се отчита единствено в Люксембург (-1.8%), Португалия (-0.6%) и Чехия (-0.1%).

Челната петица по годишен ръст на цените на производител в индустрията в ЕС се допълва от Унгария (+67.7%) и Латвия (+64%). През август не се регистрира годишно намаление в нито една страна от ЕС.

Най-сериозен принос за скока на производствените цени има енергийния сектор – месечен ръст в цените на производител от средно 11.9% и годишно увеличение от средно 115.4% за ЕС.

Нарастването на цените на производител в промишлеността, без да се включва енергийния сектор, е 0.3% на месечна база и 15.1% на годишна база средно за ЕС.

Производствената инфлация на вътрешния пазар се изстреля до близо 70%

Производствената инфлация в България достигна нови висини, като основен двигател на рекордното увеличение си остава скокът в цените на ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Още от Икономика

Приеха окончателно поетапното...
Високотехнологичният бранш:...
Молим за пари от ЕС за ядреното...
Бизнесът възхвали ГЕРБ, ДПС и...
На първо четене: Минималната...
Инж. Георги Шопов: Чужди капитали...
Констатация: С руски петрол или...
Германска компания иска да изгради...
БВП на България забавя растежа...
На комисия: Одобриха законопроекта...
Депутатите казаха "не" на помощ...
Заместник-министър на финансите:...

Последни новини