Българската ваксина срещу COVID вече се изпробва върху мишки

5094
Българската ваксина срещу COVID вече се изпробва върху мишки
Снимка: iStock

Българската ваксина срещу COVID-19, която се разработва от група млади учени в лабораторията “Експериментална имунология” на Института по микробиология на БАН с ръководител проф. Андрей Чорбанов, вече се изпробва върху мишки. Гризачите се ваксинират с първия прототип на препарата, като все още се изяснява въздействието на липидните наночастици и доколко носителят е безвреден. Това казва за “24 часа” проф. Пенка Петрова, директор на Института по микробиология на БАН.

Интересът към ваксините в института не е от вчера. Още през 2010 г. учените печелят проект, финансиран от фонд “Научни изследвания”. Нарича се “ДНК ваксини - насочване на вирусни антигени чрез генетично конструирани химерни молекули”. С настъпването на пандемията групата се оказва с ноу-хау как да се разработи нова ваксина с друг подход, а не като утвърдените до момента, които фирмите започнаха да произвеждат. Българската ваксина е протеинова.

Проф. Петрова: Проф. Чорбанов се изрази малко политически, представяме проекта за българска КОВИД ваксина

Получи се недоразумение. Проф. Чорбанов ще представи своята идея на специализиран конгрес. Проектът върви по план. Това заяви проф. Пен...

“Състои се от къси пептиди, опаковани в липидни наночастици. Късите пептиди са части от протеина на шипчето, но също и от различни други протеини на обвивката на вируса. По този начин ваксината е мултиепитопна, т.е. имунната система се обучава да разпознава различни части от вируса, така че дори при възникващи варианти на коронавируса, той да бъде разпознат и унищожен от имунната система на човека”, обяснява проф. Петрова.

Създадени са два прототипа. Първият бе финансиран от института “Пастьор” миналата година със 70 000 евро. Това беше 18-месечен проект, който вече приключва. Вторият проект започна по-късно. Финансиран е от фонд “Научни изследвания” с 250 000 лв. В проекта партньори на Института по микробиология са Медицинският университет в София и Химическият факултет на Софийския университет. Според проф. Пенка Петрова до готово флаконче за употреба, каквито са тези, които в момента се използват в света, може да се стигне, ако интерес към българския препарат прояви голяма фармацевтична фирма. Първата стъпка е идеята и разработката да бъдат патентовани. Проф. Пенка Петрова очаква това да бъде подкрепено и финансирано от БАН. Чак след това всъщност трябва да дойде офертата към фармацевтична компания.

След като купят патента, може да се върви към клинични изпитвания на фази 1, 2 и 3 върху хора. След първата година се отчитат всички ефекти. “В света бяха разработвани най-малко 250 успешни ваксини. Част от тях спряха разработката и не стигнаха до производство, защото няма да е рентабилно или пък нямат много добра степен на защита”, разказва директорката на Института по микробиология.

На 5 октомври проф. Андрей Чорбанов ще представи научната разработка на българската ваксина срещу COVID-19 в краен вариант на световен конгрес по ваксини. За “24 часа” той обяснява, че до този етап сме стигнали с финансиране 50 или 100 пъти по-малко, отколкото конкуренцията. Проф. Чорбанов обяви, че работи върху ваксина против коронавируса още през април миналата година.

В БАН разработват два прототипа на българска ваксина срещу COVID-19

Българска ваксина срещу Covid-19 се разработва в Департамента по имунология (с ръководител проф. Андрей Чорбанов) към Института по микр...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

Ангел Кунчев: Доста близо сме до епидемия от коклюш

Без неваксинирани за коклюш деца в училище: Здравният министър отговори

Онлайн обучение заради коклюш - по преценка на директора

Поставят първата ваксина срещу коклюш при бебетата по-рано

Държавата да се раздвижи и да подсигури ваксини: Личен лекар за завръщането на коклюша

Очаква ли ни национална епидемия от коклюш?

Коронавирусът в България: Само в 3 области има открити нови случаи

Доц. Мангъров: Бременните жени може да се ваксинират срещу коклюш

Депутати предлагат забрана за пушене на закрито за всички устройства

Още четири случая на коклюш в Бургас

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com