Български биолог: Коронавирусът се променя със зашеметяваща скорост

6909
Български биолог: Коронавирусът се променя със зашеметяваща скорост
Снимка: iStock

Вече има вариант на коронавируса, който е в рамките на еволюцията на Омикрон и който антигенно е толкова различен антигенно от оригиналния ухански вариант, колкото SARS-CoV-2 (сегашният коронавирус) от SARS-CoV-1 (вирусът, който се появи в началото на XXI век и предизвиква Тежък остър респираторен синдром). Това пише в своя профил във Фейсбук молекулярният биолог д-р Георги Маринов.

Според Маринов, става въпрос за т.нар. вариант XBB, който идва от BJ.1 и BM.1.1.1. BJ.1 тръгва от BA.2, който беше доминиращ в късната пролет и началото на лятото в България, а BM.1.1.1 е подвариант на BA.2.75 - това е т.нар. индийски Омикрон, известен и с прозвището Кентавър. Родител на Кентавър също е BA.2. Биологът твърди, че XBB не е единственият, който показва такива характеристики, но е най-впечатляващият дотук.

Какво значи антигенно различен – това означава способността на организма ни да дава имунен отговор на даден вирус. В публикацията си Маринов уверено твърди, че дори хора с поставени три ваксини и наскоро преболедували "показват съвсем минимална неутрализация". Не е ясно дали има предвид данни, събрани след тестове в лаборатория на кръвен серум или наблюдения "на терен". Д-р Маринов не коментира и дали новите варианти са по-тежки или по-леки от досега циркулиралите и циркулиращите.

Естественият имунитет срещу Ковид работи добре, но има неизвестни (ВИДЕО)

Ако човек е боледувал от "първия Омикрон" (BA.1) или от BA.2, има около 76% вероятност изобщо да не се зарази с BA.5. Това показват дан...

"Това естествено разбива и ъпдейтнатите с една година закъснение и отново спрямо отдавна изчезнали варианти на вируса Омикрон бустери", добавя д-р Маринов. Вероятно той визира BA.1, срещу който вече има две ваксини - на Pfizer и на Moderna. И двете компании имат разработки за вариантите BA.4/BA.5, които още циркулират, но са на различен етап на одобрение в различните части на света, като в ЕС са одобрени ковид ваксини и срещу BA.1, и срещу BA.4/BA.5, но в България към датата на публикуване на този материал само ваксина на Pfizer е насочена срещу BA.5. Всичко за ваксините в България - ТУК.

Маринов обаче признава, че предвид бързата еволюция на вируса с етикет "Омикрон" изобщо не е ясно кой от всички варианти ще е следващият доминиращ.

Биологът казва и друго - няма данни все още вирусът да еволюирал толкова много, че вече да е изцяло нов и нито ваксини, нито преболедуване да му влияят изобщо. Става въпрос за изцяло нов щам - какво има предвид, припомнете си: Проф. Радка Аргирова: Има още една възможност да приключим с пандемията (ВИДЕО)

ОЩЕ: Омикрон – показва ли ни коронавирусът, че ще става по-тежко, защото не подхождаме правилно?

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРЕСНО:

Откриват и дори нападат украински водолази: Делфините и руският флот - вярно и невярно (СНИМКА)

Градът на боговете бил разрушен от мегаземетресение

Защо самолетите почти винаги са боядисани в бяло?

Ново проучване разкрива скритата роля на Млечния път в древноегипетската митология

3000-годишна керамика разкрива търговски мрежи в Австралия много преди колонизацията

Криели се от народа и от самите себе си: Как мистериозни болести на монарси създават конспирации и интриги

Какво е хендж и защо са издигани такива структури?

Археолози откриха фрески на Хубавата Елена и бог Аполон в Помпей

Бронзова лампа била култов предмет, свързан с Дионис

Откриха "скулптура" на възраст 130 000 години в ЮАР

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Интересно