Български хитове звучат на обществени места в София, Варна и Бургас

1823
Български хитове звучат на обществени места в София, Варна и Бургас
Снимка: Pixabay

Плейлисти с най-големите български хитове за последните две десетилетия звучат на ключови обществени локации в София, Бургас и Варна по инициатива на ПРОФОН. Проектът с времева рамка август-септември е част от кампанията по повод 20-годишнината на дружеството за колективно управление на сродни права в музиката и има за цел да покаже на жителите и гостите на всеки от изброените градове как музиката създава разликата, съобщиха от ПРОФОН.

„Една любима песен може да превърне обикновената разходка в преживяване, да събуди сантимента ни към едно място, да създаде спомен и да удължи престоя ни някъде. Звуковият фон е изключително важен елемент както за доброто ни прекарване, така и за успеха на бизнеса. Този проект за публично озвучаване е лек и приятeн начини да покажем колко силно въздействие може да има музиката върху възприятията ни за едно място през различна част от денонощието“, коментираха от ПРОФОН.

Само 15% от заведенията у нас плащат за сродните права на музиката, която пускат

Около половин милиона лева – на толкова се равнява сумата, която сдружението за колективно управление на сродни права „Проф...

Музикалната селекция по повод 20-годишнината на дружеството е направена от екип на БГ Радио.

За приятния престой на човекопотока на териториите на Централните жп гари в София, Варна и Бургас ще допринесат хитове на Лили Иванова („Ветрове“), Васил Найденов („Като слънце в огледало“), Мария Илиева („Лунен сън“), Графа („Дим да ме няма“), Белослава („Между две луни“), D2 („Аз и ти“), и „Каризма“ („Минаваш през мен“). Една от плейлистите е създадена специално за тийнаудиторията като най-активен потребител на музика и задава ритъма на настроението по площади и атракциони като туристическото корабче Бургас-Созопол-Бургас с песни на Криско feat. Pavell&Venci Venc’ („Герои“), Тото от „Скандау“ („Чужди усмивки“), Михаела Филева и Искрата („Играем за победа“) и Дара („Все на мен“).

Изборът на българска музика за кампанията за публично озвучаване на ПРОФОН е част от каузата на дружеството да подкрепя максимално творческите усилия на родните артист-изпълнители и продуценти.

„Разбира се, ние лицензираме и разпределяме възнаграждения от използването и на български, и на световен репертоар. Това, което ни мотивира да бъдем по-активни спрямо родната продукция, е факта, че тя е слабо застъпена в медиите. Процесът е ясен – колкото по-популярна става българската музика, толкова по-стабилни ще са позициите ѝ в ефир. От там следва ПРОФОН да събира по-добри приходи за използването на звукозаписите, което значи и разпределяне на по-големи възнаграждения към правоносителите. Целта е тези средства да осигурят едно относително спокойствие на изпълнителите и продуцентите, за да могат те да инвестират в нови и все по-мащабни проекти“, споделят от дружеството.

ПРОФОН и МУЗИКАУТОР: Ние държим по-голямата част от правата за музика

Няма злоупотреба с господстващо положение по отношение на управлението на авторските права в сферата на музиката от страна на ПРОФОН и ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от МУЗИКА:

Почина един от най-известните британски диригенти

Ето ги финалистите в конкурса на БНР за нова българска поп и рок музика (ПЪЛЕН СПИСЪК)

Христо Йоцов и ALL STAR BIG BАND със специален концерт на 22 април

Любо Киров е обявен за топ знаменитост на списание "Forbes"

Тейлър Суифт пусна нов двоен албум "The Tortured Poets Department" (ВИДЕО)

Новият албум на Pearl Jam: Добрата стара банда с ново звучене (ВИДЕО)

50 години на сцената: Орлин Горанов празнува с турне и бляскав спектакъл в зала 1 на НДК

Братята Cavalera ще разтресат София на 15 юли

Suicidal Tendencies ще свирят на третия ден на Hills of Rock 2024

Стинг, Deep Purple и Алис Купър на джаз фестивала в Монтрьо

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com