Български лекар: Не сваляйте температура до 38 градуса

4869
Български лекар: Не сваляйте температура до 38 градуса
Снимка: iStock/Guliver

Д-р Светлозар Сардовски е кардиолог (обща и инвазивна кардиология), с европейска диплома, експерт по ехокардиография, специалист по вътрешни болести, магистър по обществено здраве, здравен мениджмънт и здравословен начин на живот. Д-р Сардовски има редица публикации в медицински списания, както в България, така и в чужбина. 

В интервю за zdrave.to той казва, че ибупрофенът и въобще нестероидните противовъзпалителни средства удължават протичането на коронавируса. 

"Всичките такива противовъзпалителни средства намаляват производството на интерферон, който се бори с вируса. Има проучвания, според които тези средства може би само подобряват симптомите, но нито скъсяват, нито подобряват хода на заболяването. И противоречиви мнения за това, че може би удължават времето на болестта", казва той.

По думите му не трябва да се приемат нестероидни противовъзпалителни препарати, без да има нужда от тях. "Освен това съм на мнение, както и доста инфекционисти, че при температура до 38 градуса не трябва да се приемат температуропонижаващи средства", съветва още той.

"Всичко това е отдавна известно. Както и че аспиринът във високи дози също намалява интерферона. Дори има спекулации, че използването на много и големи дози аспирин по време на пандемията през 1918 г. може би е оказало негативно влияние върху протичането на болестта. Може и да не е така, но има и такива мнения, изказани от медицински специалисти, не от случайни хора", допълва кардиологът.

Според него в малки дози аспиринът е полезен. Така че всичко е в дозата и начина на приложение. "В тази връзка обаче искам да изтъкна, че противовъзпалителните са най-малкият проблем. По-големият проблем са антибиотиците", категоричен е лекарят.

"Първо, 100% е доказано, че не помагат, второ - нарушават имунния баланс чрез потискане на добрите бактерии. Т.е., обръщат имунния отговор, понижават го. Освен това могат да предизвикат гъбични инфекции, които още повече усложняват състоянието. И трето, с което ще се сблъскаме в бъдеще: тази безразборна употреба на антибиотици ще ги изхвърли от употреба. Няма да действат на това, за което са предвидени. Имайте предвид, че годишно в света умират около 10 милиона души от това, че не им действат антибиотиците, т.е., от антибиотична резистентност. А това са необходими и важни препарати", завършва той.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

Без неваксинирани за коклюш деца в училище: Здравният министър отговори

Онлайн обучение заради коклюш - по преценка на директора

Поставят първата ваксина срещу коклюш при бебетата по-рано

Държавата да се раздвижи и да подсигури ваксини: Личен лекар за завръщането на коклюша

Очаква ли ни национална епидемия от коклюш?

Коронавирусът в България: Само в 3 области има открити нови случаи

Доц. Мангъров: Бременните жени може да се ваксинират срещу коклюш

Депутати предлагат забрана за пушене на закрито за всички устройства

Още четири случая на коклюш в Бургас

"Няма да носим маски като при ковид": Проф. Ива Христова предупреди за сериозен ръст на коклюш

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com