НА ЖИВОВойната в Украйна

Българският Барон Мюнхаузен се завръща в „Чекмо 2“ от Момчил Николов

1781

Носителят на Националната литературна награда за български роман на годината „13 века България“ за 2017 г. с нова история в духа на старите ленти на Гай Ричи и Куентин Тарантино.

Почти биографичната и абсолютно несравнима сатира „Чекмо“ от носителя на най-голямата литературна награда за български роман на годината „13 века България“ за 2017 г. Момчил Николов се превърна в любимо четиво на хиляди български читатели.Д ве години по-късно най-лудият роман за свободата, който сте чели, получава своето достойно продължение.

На пазара вече може да откриете „Чекмо 2“– нова порция абсурдни, но почти реални приключения от онези невероятни деветдесетарски години, в които един българин преследва щастието по цялото земно кълбо и доказва, че като си наумим нещо, нищичко не може да ни спре.

В света на големите тарикати не ти остава нищо друго освен и ти да бъдеш тарикат. Младият джудист Йонко вече е научил своя урок – в абсурден свят можеш да получиш свобода само ако си достатъчно смел да рискуваш. Дори и това да те доведе почти до ръба на смъртта – от който той се оттласква с обичайната смесица от късмет и… малко магия.

След серия от почти невероятни случки и събития по света и у нас, на границата между Тоя и Оня свят, Чекмо е готов да „стъпи здраво на краката си“ и да промени досегашния си начин на живот. Но както е добре известно, всички добри намерения траят точно до…момента, в който трябва да храни семейството си. А това, което следва… е въртележка от гениални комбинации, за които би му завидял самият Остап Бендер.

Ще успее ли Чекмо да намери точната комбинация обаче, за да подреди кубчето Рубикна живота?

С предизвикващи неистов смях сцени и майсторски диалози авторът на „Последната територия“, „Hash oil”, „Кръглата риба“ безмилостно описва реалността на 90-те години и я пречупва през кривото огледало на художествената измислица.

Базирана на реалната история на истинския Йонкос прякор Чекмо, „Чекмо 2“е взривоопасна комбинация от хумор, забавен мачизъм, почти невъзможни мисии в духа на филмите на знаменитите Гай Ричи и КуентинТарантино и безмилостна сатира. Защото единственият начин да победиш онова алчно време, в което мечтите не са позволени, е като му се надсмееш и оставиш на хаоса просто да мине през теб.

„Застаналият на ръба на България не може да живее без нея, защото тя е измамната сигурност, която познатото – колкото и да е непоносимо на моменти – дава. Застаналият от другата страна може да живее без България, защото я носи в сърцето си. Но не тая България, която вижда с очите си – с погледа на човек, видял и другия свят – а онази, която въображението му може да нарисува. И докато тая България, хубавата, въображаемата, е в него, той може да е на всяко място по земното кълбо; а и не само там.

Ти, така си казвах, Йонко, най-трудната работа вече си я свършил, излязъл си от тая задънена улица, от тия криви сокаци, които наникъде не водят, и вече си по световните магистрали. Само от тебе зависи колко бързо и в каква посока ще караш и докъде точно ще стигнеш; никой не може да те спре! Светът е твой, ти си го спечели, може да се възползваш от неограничените му възможности, за разлика от всички тези, познати и непознати българи, принудени да останат от другата страна на пропастта.

Тия хора, които още не са осъзнали, че съществува и друг свят освен този, в който живеят. Разбираш, че на тебе ти е много по-лесно да мечтаеш, да продължиш напред, да постигнеш това, което искаш. Защото си свободен.“

Откъс от "Химия на шегата" от Михаил Вешим

Всичко започна съвсем битово: купих си матрак. Не обикновен, а с мемори-пяна. Тоест помни. Докарах го от магазина, разопаковах го, ле...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Още от Книги

Издателство Лемур представя...
Има ли шанс "вятърът на промяната"...
"Сигурд, Убиеца на дракона" ни...
Книга за изкуството да лъжем и...
(Не)форматът продължава традициите...
Психиатърът Бернардо Стаматеас...
Нова книга на Националния исторически...
"Енергия!" на д-р Ане Флек или...
Излезе "Разговори на кафе със...
"Мъжът от влака в 6:20" - нова книга...
Втората световна война е новата...
Излиза новата книга на Мануела...

Последни новини