Българският клуб "Цар Борис III" в Охрид може да бъде закрит до дни

4506
Българският клуб "Цар Борис III" в Охрид може да бъде закрит до дни
Снимка: БГНЕС

Бъдещето на българските клубове и дружества в Северна Македония е застрашено. До дни е възможно да бъде закрит и Българският клуб „Цар Борис Трети“ в Охрид, защото "такава е политиката на Северна Македония срещу България". Това заяви пред БНР Виктор Стоянов, председател на Фондация "Македония".

Македонските власти закриха и заличиха от Централния регистър Българския клуб "Иван Михайлов" в Битоля. Според обяснението на управляващите в югозападната ни съседка, името на Иван Михайлов провокира агресия в местното население, защото се възприема като близък до фашистката идеология.

Петър Колев за РСМ: Антибългарската политика е в своя пик

"В момента тази антибългарска политика има своя пик. Те демонстрират пълно неуважение към исканията и очакванията на България. Със закр...

"Това поведение на Скопие на практика е враждебно. Те искат да закрият всички български клубове и активни дружества, които развиват културно-просветна дейност и сближават българи и македонци. Това е крайната им цел. До дни очакваме да бъде закрит и заличен от Централния им регистър и клуба в Охрид, който се казва "Цар Борис Трети", съобщи Виктор Стоянов.

По думите му, кметът на Куманово наскоро е обявил, че "не е добре да има български клуб в града", във връзка с инициатива на местни българи да създадат културно дружество там. Аргументът е, че името на Георги Попов, на когото ще бъде кръстен този клуб, е неприемливо. Георги Попов е един малко известен българин от Куманово, който 10 години е лежал в затвора по времето на Тито затова, че е българин.

"Тоест, за властимащите в Северна Македония, не е приемливо въобще да има българи. Хитрувайки, те искат да влязат в Европейския съюз, заличавайки изцяло българската култура и народност. Работят системно за това с всички лостове на държавата, използвайки и неправителствени организации, като по този начин искат да унищожат всичко българско в Северна Македония", категоричен е Виктор Стоянов.

Според него, една от причините за това поведение на македонските власти, е предстоящата предизборна кампания, тъй като редовните избори там се очаква да бъдат през май - юни догодина. "Тепърва ще виждаме още антибългарски действия, тъй като по този начин властта се надява да се ревитализира и да възвърне позагубените позиции, които да натрупа от това, че е на власт и от безпочвените обвинения, че е била "бугарашка" власт. Затова те затварят български културни дружества. За тези свои действия Северна Македония ще бъде осъдена в Европейския съд за правата на човека в Страсбург. Българският клуб "Иван Михайлов" вече е предприел съдебни действия в Скопие и когато ги изчерпа, ще предприеме такива и в Европейския съд в Страсбург", уточни още председателят на Фондация "Македония".

Скопие: Противоречивите имена създават напрежение между гражданите

Промените в Закона за сдруженията и фондациите не са насочени към конституционно гарантираните права на сдружаване, а против това сдруж...

Той коментира и започналата тенденция към емигриране на много млади хора и цели семейства с българско самосъзнание от Северна Македония. "Аз познавам много такива семейства, това е пагубно за българското население в Северна Македония. Много от тях отиват в София ли в други държави в Западна Европа. Това означава, че Северна Македония се обезбългарява. Това е целта им. Затова, нашата държава трябва да създаде специални фондове, с които материално да подпомогне живота и дейността на тези дружества. Българската държава може да създаде фондове, с които да подпомогне и български медии в Северна Македония. Може да се подпомогне и политическото представителство на българите там, каквото доскоро имаше. Така че, нашата помощ като общество и държава, трябва да бъде доста по-активна, ако искаме въобще да има българи в Северна Македония след 10-15 години, например", коментира още Виктор Стоянов.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от БАЛКАНИ:

Вулин: За ЕС Сърбия е малка Русия и голям досадник

Румънски министър: Няма доказателства, че зърно от Украйна се разтоварва у нас

Опита да влезе в контакт с лампата: Гръцки ученик пострада при токов удар

Мицотакис отмени визитата си в САЩ

Призоваха Мицотакис да даде оставка: Гърция е най-бедна в ЕС след България

Африкански прах покри Гърция: Властите с предупреждение

Северна Македония чества 4 години в НАТО (ВИДЕО и СНИМКИ)

С чук и нож: Младеж вилня в гръцко училище (ВИДЕО)

Румънският президент разреши влизането на сили на НАТО в страната

Над 2 евро за безоловен: Скъп бензин в Гърция

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com