Цацаров: Прокуратурата разследва "Джи Пи Груп" за пране на пари

2605
Цацаров: Прокуратурата разследва "Джи Пи Груп" за пране на пари
Снимка: БГНЕС

Освен за злоупотреби с евросредства, прокуратурата разследва физическо лице, свързано със строителната компания „Джи Пи Груп", и за пране на пари. Това съобщи за "Нова телевизия" главният прокурор Сотир Цацаров.

Разследването започна след сигнал на сайта "Биволъ" и вицепремиера Томислав Дончев. Наложен е запор върху паричен превод на 14 млн. евро от България към чужда банка.

"Джи Пи Груп“ се отказва от ремонта на трасето на трамвай №5

Строителната фирма „Джи пи груп“ се отказва от обществената поръчка, възложена от Столичната община за ремонт на трамвайнот...

Едновременно с това на ДАНС са възложени други действия, които са свързани с установяването на всички механизми на финансирането на съответните европейски проекти, както и това, че всъщност парите са усвоявани от свързани лица и свързани фирми", каза Цацаров.

Позицията на фирмата: "Джи Пи Груп" няма запорирани никакви средства. Запор има на свързани с нас компании". От компанията уверяват, че оказват пълно съдействие на разследващите.

Заради разследването два големи проекта са върнати в начална точка. Първият е тунелът "Железница" на магистрала "Струма". Фирмата обяви още в петък, че се оттегля доброволно от него, след като премиерът Бойко Борисов поиска тя да бъде извадена от проектите с държавни и европейски пари.

"Не очаквам забавяне в строителството на Железница в законовите срокове. Смятам процедурата да приключи и да има избран изпълнител, така че да стартираме така важния за нас проект", коментира регионалният министър Петя Аврамова.

"Биволъ": Месец по-късно намерихме обгорял документ, свързан с "Джи Пи Гейт" - на същото място, където горяха много други документи

Сайтът за разследваща журналистика "Биволъ", който преди точно месец отново нашумя заради аферата "Джи Пи Гейт", публикува днес (13 окт...

Днес, 15 октомври, стана ясно, че "Джи Пи Груп" се оттегля и от голяма поръчка в София – тази за реконструкцията на релсите по маршрута на трамвай номер 5.

В официална позиция от "Джи Пи Груп" обясниха за пореден път, че са един от най-големите данъкоплатци в последните 15 години. И твърдят, че фирмата им е вкарана в "измислени събития".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Кой има имен ден днес, 18 април, 2024 г. Честито!

След поредния протест: Започва ремонт на водопровода на село Брестовица

Прогноза за времето - 18 април 2024 г. (четвъртък)

Най-важните новини за деня: 17 април 2024 г.

Искат почти двойно поскъпване на таксата за личните карти

Адвокатът на Живко Коцев: Ще докажем, че е невинен (ВИДЕО)

Д-р Николай Василев: Нужна е промяна в структурата на обществото (ВИДЕО)

50% по-изгоден пазар за Великден до 21 април

4 салона за красота в София за перфектна визия

Времето утре - 18 април 2024 г.

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com