НА ЖИВОВойната в Украйна

Цената на биткойн ще се срине с 40% до 10 000 долара, прогнозира опитен инвеститор

1839

Биткойн може да се срине с над 40% спрямо настоящото си ниво до цена от 10 000 долара, смята ветеранът в света на инвестициите Марк Мобиус, предава CNBC.

Съоснователят на инвестиционната компания Mobius Capital Partners, който коректно предвиди поевтиняването на биткойн до ниво от 20 000 долара през тази година, посочва, че криптовалутата „не се намира далеч” от цена от 10 000 долара, след като спадна под нивата от 18 000 и 17 000 долара през тази година.

Въпреки, че Мобиус очаква биткойн да се върти около настоящата си стойност от около 17 000 долара, поевтиняването до дъно от 10 000 долара може да се случи през следващата 2023 година, става ясно от думите му.

Инвеститорът основава прогнозата си за поевтиняване на биткойн на покачването на лихвените проценти и цялостното затягане на паричната политика от Федералния резерв в САЩ.

„При по-високи лихвени нива, привлекателността на държането или купуването на биткойн или други криптовалути става по-малко актрактивна, тъй като самото притежаване на валутата не изплаща лихви”, посочва Мобиус пред CNBC.

“Разбира се имаше редица предложения за 5% или по-висока лихва по крипто депозити, но много от тези компании, предлагащи такива лихви, фалираха, отчасти заради FTX. Тъй като тези загуби се увеличават, хората започнаха да се страхуват да държат криптовалути с цел да печелят от лихва,”, казва той.

На пазара се намираха редица компании, предлагащи на инвеститорите внушително високи лихви, за да депозират криптовалутите си при тях. Често тези компании разчитат на това да отпуснат въпросните виртуални валути на други потребители под формата на заеми с високи лихви. Но след като цените на криптовалутите паднаха рязко през тази година и ликвидността пресъхна, много от тези компании изпаднаха в колапс.

Пример за подобна компания е Celsius, която подаде документи за банкрут през юли месец. Друга такава компания е BlockFi, която имаше голяма експозиция към сриналата се платформа за виртуални валути FTX.

Според Мобиус, бумът на пазара на криптовалути е бил директно свързан с политиката на Фед за печатане на пари, която е довела до нарастване с 40% на паричното предлагане в щатски долари през последните няколко години.

„Така че имаше изобилие от пари за спекулации с крипто монети”, добавя Мобиус.

Фед поддържаше изключително ниски лихвени проценти и практикуваше политика по количествено улеснения през последните няколко години, което според мнозина провокира бума на пазара на технологичните акции и криптовалутите.

Но сега Фед започна да затяга паричната политика след като повиши рязко лихвените проценти.

„Сега, когато Федералният резерв издърпва обратно тези пари, способността на хората да играят на пазара става много по-трудна”, казва Мобиус.

Мобиус беше сравнително успешен с прогнозите си относно биткойн през тази година. През месец май, когато цената на криптовалутата надхвърляше 28 000 долара, той посочи пред Financial Times, че биткойн навярно ще поевтинее до 20 000 долара, след което ще се отблъсне, но в крайна сметка ще падне до 10 000 долара.

Въпреки, че нивото от 10 000 долара все още не е достигнато, биткойн поевтиня до дъно от 15 480 долара през тази година.

Ако прогнозата на Мобиус се сбъдне, то пазарът на криптовалути го чакат още мрачни дни, след като изтри над 1.3 трилиона долара от обащата си капитализация през тази година.

Към момента на подготвяне на материала биткойн се търгува срещу 17 073 долара, сочат данните на CoinMarketCap.

Още: Балон ли е биткойн?

Биткойн поевтиня до 2-годишно дъно след като сделката за FTX се провали

Биткойн поевтиня до най-ниската си цена от две години насам след като най-голямата платформа за търговия с криптовалути в света Binance...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Още от Международни

Какво мислят инвеститорите за...
Какви заплати получават топ банкерите...
Какво става с ядреното гориво...
Цената на руския бензин и руския...
"Газпром" крие колко лошо стана...
МВФ повиши прогнозите за икономически...
Федералният резерв: Борбата...
Какво се случи с инвестицията...
Емблематичният самолет Боинг...
МВФ повиши прогнозата си за световния...
МВФ предвижда икономически растеж...
Най-голямата европейска икономика...

Последни новини