Частник се оказа с дял в паметник на културата във Видин

3651

82 квадрата от известната историческа забележителност „Телеграф капия“ - една от главните порти на Видинското кале, се оказаха собственост на физическо лице. Останалата част е държавна собственост. Земята под обекта пък е на община Видин.

Това става ясно от отговора на досегашния служебен министър на културата Велислав Минеков до депутата от ГЕРБ-СДС Росица Кирова. Причина за нейното питане какво се прави за съхраняването на този паметник на културата е, че се руши и в момента е опакован с ламарини.

От общинската администрация обясниха, че това са временни обезопасителни пана, поставени след констатации от проверка, извършена през октомври м.г. от представители на Министерство на културата.

(Земята е общинска собственост)

„Телеграф капия“ е с обща площ от 647 кв. метра и е със статут на единична архитектурно-строителна недвижима културна ценност. Попада в границите на историческото ядро на парк „Тодор Петров“ (Крайдунавска градина) - недвижима културна ценност на парковото и градинското изкуство.

(Сградата е притежание на държавата и видинчанин)

През месец юни 2022 г. в МК постъпили два сигнала за аварийното състояние на обекта, за които е сезирана Главна дирекция „Инспекторат за опазване на културното наследство“. След извършване на проверка на община Видин били дадени указания за аварийно временно укрепване. Указанията са дадени на община Видин като собственик на земята под обекта. По тях в началото на месец януари „Телеграф капия“ е била обезопасена. 

Предстои комисия, назначена от видинския кмет, да огледа мястото и да определи необходимите дейности за консервация, реставрация и ремонт на културния паметник.

"Телеграф капия" е една от 13-те входни крепостни врати на Видин. Срещу портата има двуетажна каменна сграда, в която се е помещавала турската поща. Капия означава врата или порта.

Крепостната порта е построена през 1735 г. Срещу "Телеграф капия" се намира каменна сграда на два етажа, където някога се е помещавала турската телеграфо-пощенска станция. Тази порта е била основната откъм Дунав. Служила е и за митница.

ОЩЕ: Дългата сага на летището във Видин: Трябват още 600 дка, за да получи лиценз

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Още от Любопитно

Подмладяващи прически за жени...
Кои са най-полезните плодове...
Кога се тества националният сигнал...
Топ 5 на най-големите квартали...
Три енергийно нездравословни...
Диетолог посочи упражненията,...
Суперхрана, която бори възпаленията,...
Риба и морски дарове в диетата...
Очила срещу лещи: Какво съветват...
Пролетно прочистване на дома...
Интериорни детайли, които никога...
Не правете това: 4 интернет съвета,...

Последни новини