Чехия е против след 2035 година в Европа да не се произвеждат бензинови и дизелови коли

2596
Чехия е против след 2035 година в Европа да не се произвеждат бензинови и дизелови коли
Снимка: iStock

Чехия ще изиска големи промени в плана на Европейския съюз за спасяване на планетата - т.нар. зелена сделка. Министър-председателят на страната Андрей Бабиш е бил против мерките за намаляване на емисиите, тъй като според него те биха нанесли сериозни щети на автомобилната индустрия на страната, съобщава БГНЕС, позовавайки се на Bloomberg.

Според Бабиш, предложената забрана за двигатели с вътрешно горене след 2035 г. е "глупост". "Убеден съм, че планът трябва да бъде съществено променен. Той унищожава производителите на автомобили и ние сме против това предложение. Следващото правителство ще трябва да се справи с това, защото не можем да диктуваме на хората какви коли трябва да купуват", каза чешкият премиер.

България, наред с някои големи държави в ЕС, не е съгласна с втвърдяването на Зелената сделка

България, както и още 6 европейски държави, са против т.нар. "Пакет 55", който е последното към момента предложение на Европейската ком...

Забраната за автомобили с двигатели с вътрешно горене, която да бъде осъществена окончателно до 2035 г. е част от амбициозния климатичен план на ЕС за трансформация на икономиката. Сега 27-те страни от Блока ще проведат разговори за околната среда. Един от препъникамъните е борбата за електромобилите. За Чешката република сметката е проблем, тъй като производството на автомобили представлява повече от една четвърт от индустрията на страната и в нея работят почти 700 хиляди души.

Това не е първият път, когато Бабиш изразява загриженост относно екологичните цели на ЕС. Той твърди, че зелените инициативи биха застрашили конкурентоспособността на икономиката на Чешката република, която консумира много въглища. Премиерът също така обеща да даде приоритет на автомобилната индустрия, когато поеме председателството на ЕС през втората половина на 2022 г.

Екологичните цели на Европейския съюз вече са в противоречие и с държавните нужди на друга държава-членка - Полша. Съдът на ЕС осъди Варшава на дневна глоба от 500 000 евро за добив на въглища в рудника Туров. Наказанието ще бъде отменено веднага щом мината бъде затворена. Полша обаче не възнамерява да изпълни съдебното разпореждане, тъй като стабилността на енергийната система на страната зависи от експлоатацията на мината. Само че присъдата е там е заради Чехия, според която Полша незаконно е разширила добива в мината, която де факто е поделена от двете държави.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АВТО:

Tesla съкращава хиляди служители

Какви глоби плащат автомобилните марки за вредни емисии

Европейските пристанища се превърнаха в паркинги на автомобили

Subaru Crosstrek - верен приятел в приключенията

Какво е нужно за преминаване на технически преглед

Кога автоматичната ръчна спирачка може да бъде опасна

Alfa Romeo представи първия си електромобил

BYD печели почти седем пъти по-малко от Tesla от продадена кола

Става по-топло – може ли обикновена вода да замени течността за чистачки?

Opel възражда Frontera в нова опаковка

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com