Чехия не приема забраната на двигателя с вътрешно горене

2720
Чехия не приема забраната на двигателя с вътрешно горене
Снимка: Skoda

Премиерът на Чехия - Андрей Бабиш, се изказа срещу бъдещата забрана на продажбите на нови автомобили с двигатели с вътрешно горене на територията на страните в ЕС. Той дори нарече привържениците на тази идея "зелени фанатици".

Според Бабиш, правителството на страната трябва да се погрижи за националните интереси, а автомобилната индустрия е един от основите. Преди това обаче, той и партията му трябва да спечелят предстоящите в началото на октомври парламентарни избори.

Производителите се обявиха срещу забрана на двигателя с вътрешно горене от 2035 г.

На 14 юли Европейската комисия прие пакет от мерки, който предвижда намаляване на вредните емисии СО2 с 55% до 2030 година (в сравнение...

Към момента Европейската комисия се готви за пълна забрана на автомобили с двигатели с вътрешно горене след 2035 година, като официално посочената причина е "борба с климатичните промени". Тази мярка би трябвало да засегне 27-те страни-членки на ЕС, но преди това ще бъде обсъдена в Европейския парламент, както и в самите държави.

Решението вече предизвика доста реакция, като повечето са негативни. Например, министърът на икономиката, регионалното развитие и енергетиката на германската провинция Бавария - Хуберт Айвагнер, заяви, че строгите екологични норми ще превърнат процъфтяващия автомобилен регион във "втори Детройт".

Що се касае до Чехия, нейният премиер е категоричен, че въвеждането на мораториум за забрана на продажбата на автомобили с двигатели с вътрешно горене е невъзможно, тъй като правителството не може да диктува на пазара това, което са измислили "зелените фанатици" в Европарламента. Нещо повече - Бабиш обеща, че темата за екологията и за забраната ще бъде основна през следващата година, когато Чехия поема председателството на ЕС.

Премиерът е готов да подпомогне инфраструктурни проекти, сред които и развиване на мрежата от зарядни станции, но е категорично против субсидиране на самото производството на електромобили, тъй като това ще нанесе удар върху националните интереси на Чехия. Автомобилната промишленост е най-важният сектор в икономиката на страната, като носи около 1/3 от вътрешния продукт. В страната годишно се произвеждат 1,4 млн автомобила и над 5000 автобуса.

Eврокомисията замразява част от евросубсидиите за Чехия

Европейската комисия е уведомила правителството на Чехия, че замразява част от евросубсидиите за страната докато не бъдат затегнати зак...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АВТО:

Tesla съкращава хиляди служители

Какви глоби плащат автомобилните марки за вредни емисии

Европейските пристанища се превърнаха в паркинги на автомобили

Subaru Crosstrek - верен приятел в приключенията

Какво е нужно за преминаване на технически преглед

Кога автоматичната ръчна спирачка може да бъде опасна

Alfa Romeo представи първия си електромобил

BYD печели почти седем пъти по-малко от Tesla от продадена кола

Става по-топло – може ли обикновена вода да замени течността за чистачки?

Opel възражда Frontera в нова опаковка

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com