Чепеларе и Мадан гневни, че им закриват районните прокуратури

2596
Чепеларе и Мадан гневни, че им закриват районните прокуратури
Снимка: iStock/Guliver

Жителите на Чепеларе и Мадан остро се противопоставят на предстоящото закриване на районните прокуратури в двата града. Решението е на прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет. От 1 януари се разкриват териториални отделения на Мадан и Чепеларе към Районната прокуратура в Смолян.

На 25 юли (сряда) от 16 часа в Чепеларе ще се проведе среща с всички граждани, които не са безразлични към решаването на въпроса с Районната прокуратура. В града смятат, че това решение ще повлияе сериозно и негативно върху развитието на община Чепеларе.

Елитът на планинското колоездене ще мери сили по трасето на Мечи чал

Близо 100 са записаните за участие в Държавния шампионат по спускане до момента, а предварителната онлайн регистрация продължава да те...

В Мадан миналата седмица на извънредно заседание местният парламент прие протестна декларация срещу закриването на Районна прокуратура там и преструктурирането й като териториално отделение към РП - Смолян.

Според съветниците решението е неправилно и недупостимо.

„Предлага се решение, което не се обосновава на обективните реалности - икономически, географски и демографски, както и пълно непознаване на обстановката в Родопа планина и специфичните особености на района“, се сочи в документа.

В критерия „степен на натовареност“ според съветниците не е отчетен фактът, че в годишния доклад на Главна прокуратура за прилагане на закона и за дейността на прокуратурата и разследващите органи през 2015 г. Районна прокуратура – Мадан, е на 61-ва позиция от всички 113 прокуратури, през 2016 г. е на 60-та позиция, а през 2017 г. – на 78-а позиция по средна натовареност на един прокурор.

Заради детска игра с огън евакуираха жилищен блок в Чепеларе

Заради детска игра с огън в Чепеларе евакуираха цял жилищен блок вчера, съобщиха от полицията. На 16 юли в 15:55 ч. на тел. 112 e пол...

„Също така е на първо място в област Смолян за отчетните 2015 г. и 2016 г. и на трета позиция за 2017 г. след Районна прокуратура – Смолян, и Районна прокуратура – Девин“, пише в декларацията.

Според съветниците в решението не са отчетени обективно факторите: население на районите на действие на всяка прокуратура; брой общини; разстояние до областния център; специфични особености на района и др.

Те настояват Районна прокуратура да продължи своята дейност. Категорични са, че закриването й ще отдалечи от защита правата и законните интереси на гражданите и юридическите лица на територията на общините Мадан и Рудозем, гарантирана им от Конституцията на Република България.

Документът е изпратен до премиера Бойко Борисов, до министъра на правосъдието Цецка Цачева, до пленума на ВСС и до областния управител на Смолян Недялко Славов.

Отмениха бедственото положение в Чепеларе

Следобед днес (29 юни) бе отменено бедственото положение и в Чепеларе, предаде кореспондентът на Actualno.com. Вече всичко е под контр...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от СМОЛЯН:

Глобиха мъж за хиляди левове: Продавал фалшиви сертификати по време на пандемията

Абитуриенти с носии поканиха любимите си учители на бал в Смолян (СНИМКИ)

Абитуриенти изненадаха учителка с хиляди бележки по колата (СНИМКИ)

Окончателно: Мелемов е законно избраният кмет на Смолян

Мишена на руснаците: Оръжейният търговец Емилиян Гебрев ще строи ваканционно селище

Страх в смолянски села: Мечка тормози хората от години

Министър Цеков: Не съм доволен от АПИ, в Смолянско има 9 напълно зарязани проекта

100 муфлона, умрели от глад, 15 000 заразени фиданки и уволнен директор  

Съветници от опозицията в Смолян не бяха допуснати в ремонтиращия се планетариум

Кметът на Смолян спечели дело срещу КЕВР за поскъпналата вода

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Смолян