Червените точки по гърлото сигнализират за следния проблем - не го пренебрегвайте!

4240

Болките в гърлото, придружени с поява на червени точки и участъци, в повечето случаи започват дискретно, като леко наболяване при преглъщане – но, малко по малко, целият организъм усеща отражението на това неразположение. Проблемът не винаги е прост и бързо решим, особено когато болката се повтаря.

Ето обяснението на отоларинголога д-р Александре Коломбини

Повтарящата се болка с поява на червени точки в гърлото не трябва да се считат за нормално явление. Нужно е особено внимание, особено при възпаления, които засягат цели участъци. Повтарящото се възпалено гърло след събуждане може да е знак, че дишането през нощта е било през устата. В този случай е добре да се проучи какво точно причинява запушването на носа, което кара пациента да диша през устата. Когато се появи за продължителен период (хронично) и е свързано с прочистване на гърлото, кашлица и/или усещане за буца в гърлото, обикновено това се свързва с рефлуксна болест - при която връщането на стомашно съдържимо в ларинкса може да причини парене. Ако картината е по-проста, като грип и зимна настинка, например, болката има тенденция да изчезва спонтанно и с повишена хидратация. Но, по принцип, възпаленото гърло, с афти или рани, може дори да бъде свързано с инфекции, предавани по полов път, като сифилис или дори рак.

Как да не лекуваме възпалено гърло: 6 мита, в които е време да спрем да вярваме

Според д-р Коломбини, възпаленото гърло с малки афти и червени точки може да означава вирусна инфекция, която е в състояние да засегне цялата устна кухина, фаринкса, езика, венците, бузите, небцето и зоната около устните. Вирусни по природа, обикновено това са някои видове от семейството на херпесите. Той предлага и следните съвети за профилактика!

А ето и отговорите на д-р Джулианс Фейтоза Коельо, д-р Клаудио Линденбег, д-р Джулиана Лемеш и д-р Мариан Барето в отговор на разтревожен въпрос на интернет-потребител в медицински сайт: „Здравейте! В гърлото ми има много червени точки. Не усещам болка, не съм вдигал температура и не ме сърби. Възможно ли е това да е вирусно заболяване?“

Лекар разяснява: Какво да правим, ако ни попадне храна в кривото гърло?

Д-р Джулианс Фейтоза Коельо: „Здравейте! По принцип, ако нямате оплаквания, вероятно не е инфекция. В гърлото често се срещат малки червеникави възелчета, които са част от лимфния пръстен“.

Д-р Клаудио Линденберг: „Вероятно не е вирусно заболяване, тъй като вирусните инфекции обикновено са придружени от други симптоми. По лигавицата на гърлото е нормално да се наблюдават малки червени възли от лимфоидна тъкан“.

Д-р Джулиана Лемеш: „Обикновено при инфекциите на гърлото възникват симптоми като болка, парене, дискомфорт, треска и др. Ако сте напълно безсимптомен, вероятно не е вирусно заболяване, но физическият преглед би бил интересен, за да се установи какво е!“

Д-р Мариан Барето: „Когато отворите устата си, можете да видите няколко точки върху задната стена на фаринкса. Обикновено те са червени. Тъй като нямате други симптоми, не е нужно да се притеснявате“.

Внимание! Статията е само за информация. При съмнение и безпокойство потърсете личния си лекар, респективно специалист!

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Още от Полезно

2 начина да се отървете бързо от...
Ако сиренето е изсъхнало, не бързайте...
Какво се случва, ако консумирате...
Как винаги да пържете рибата ,така...
4 причини да не изхвърляте кората...
Над колко часа сън е вреден за вашето...
Защо баба смесваше сол и захар...
Две масла, които много помагат...
За 1 час и без ремонт домът ви ще...
Днес е Зимен Симеоновден! На този...
Може ли черният дроб да се възстанови...
Полезно или вредно е кръстосването...

Последни новини