НА ЖИВОБроят на жертвите на земетресението в Турция и Сирия расте

Чешки поглед за украинската контраофанзива: Губи инерция, трябват оръжия

5261

Украйна почва да губи инерция на бойното поле поради умората на войниците и нуждата от още оръжия и боеприпаси. За да се запази интензивността на действието, е необходима нова западна помощ. Това твърди Зденек Петраш от Университета по въпросите на отбрана в Бърно в свой анализ за чешкото издание iDnes.

През последните месеци Украйна започна контранастъпление в няколко области, като на места изтласка руската армия с десетки километри - в Харковска и Херсонска области. От статична война на изтощение този конфликт, благодарение на украинската контраофанзива, се превърна в много динамичен сблъсък.

"Въпреки това сега се забелязва как динамиката на провеждане на операции намалява, а с това се ограничава и украинската инициатива. Причината е голямата умора на войските, както и недостигът на оръжия и особено на боеприпаси (за офанзива). На първо място, ние говорим за боеприпаси за артилерията и ракетните войски", каза Петраш.

Но, от друга страна, според експерта, украинската армия няколко пъти е доказала способността си бързо да прегрупира своите формирования и да се окаже там, където врагът не е очаквал и където се проявяват неговите слаби места. Това се отнася преди всичко за североизточната част на фронтовата линия, тоест за района на Харков, както и за южната част в района на Херсон.

"Успяха да превземат големи територии там и да прогонят врага. Въпреки това тези териториални придобивки и необходимостта от поддържане на военен контрол върху тях ще повлияят значително на по-нататъшния ход на въоръжения конфликт", констатира чешкият експерт.

Според него е факт, че Украйна е изразходвала много боеприпаси и техника за контранастъплението и са необходими нови средства за поддържане на интензивността на оперативните действия. А Украйна сега ги няма и ги чака под формата на помощ от чужбина.

Експертът от Университета по отбрана в Бърно коментира, че руската страна очевидно в отговор на развитието на операцията е преминала към удари срещу цивилни цели и критична инфраструктура на украинската икономика, като се стреми да намали материалната и логистична подкрепа за украинските сили на фронта и деморализира украинското население.

"Русия използва непряка стратегия, в рамките на която няма преки сблъсъци на бойното поле. Дали зад това стои намерение на руското командване или реалното състояние на нещата принуждава Русия да предприеме тези действия, времето ще покаже", казва Зденек Петраш.

ОЩЕ: Обстрел по АЕЦ Запорожие от руски позиции, руснаците са притиснати в Луганска област (ВИДЕО)

Превод: Ганчо Каменарски

Руски данни за Херсон, че оттеглянето е завършено: Не ни трябвате изтеглени, трябвате ни унищожени

Замразяване на войната в Украйна през зимата ще е от полза само на Русия. Това е основната оценка в дневния доклад на американския мозъ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Още от Анализи и коментари

Логистичната битка за Украйна:...
Предупреждение: Украйна е заплашена...
Как не се интегрират мигранти:...
Космическа война: В САЩ вече се...
Китайският разузнавателен балон...
Пророческите предупреждения...
Скептицизъм от Германия: Резултатът...
"Научна фантастика": Експерти...
Анализ: Голямата заблуда за екологичната...
Анализ: Приоритет на САЩ не е войната...
Защо в България пак ехти "Македонияяяя!"...
Може ли Украйна наистина да се...

Последни новини