Чешкият премиер попадна под кръстосан огън заради съмнения за корупция

1167
Чешкият премиер попадна под кръстосан огън заради съмнения за корупция
Снимка: БГНЕС

Правоохранителните органи на Чехия са поискали от прокуратурата на швейцарския кантон Цюрих информация за банковите сметки на министър-председателя на републиката и лидер на Политическо движение "Действие на недоволните граждани" Андрей Бабиш, който е разследван по делото за незаконното придобиване на компанията "Щъркелово гнездо". Бабиш е бил собственик на компанията, като е разследван и за отпускане на средства в размер на два милиона евро от европейските фондовете, за да финансира изграждането на курорта "Щъркелово гнездо".

Искането е било изпратено през април. Представителите на прокуратурата на швейцарския кантон потвърдиха факта, но отказаха да коментират следващите стъпки. Работи се по документа, предаде БГНЕС.

Премиерът на Чехия се обяви против подписването на пакта на ООН за миграцията

Чешкият премиер Андрей Бабиш се обяви против участието на страната в Световния пакт за миграцията на ООН и възнамерява да обсъди отказа...

През януари тази година долната камара на чешкия парламент лиши Бабиш от имунитет по подозрение за участие в усвояването на субсидии от фирмата "Щъркелово гнездо". Разследването по делото, към което са привлечени и най-близките му роднини, включително и съпругата му, не е приключило. Премиерът категорично отрича обвиненията, заявявайки, че те са провокация от политическите му противници.

През последните дни скандалът около Бабиш се разпали с нова сила. Повод за това стана репортаж на журналистите Сабина Слонкова и Иржи Кубик, публикуван от пражкото онлайн издание Seznam. В него се твърди, че министър-председателят е попречил на полицията да разпита сина му от първия брак, който е подставен собственик на компанията "Щъркелово гнездо". Бабиш-младши казал пред репортери, че един от служителите на компанията на влиятелния му баща е бил насилствено изведен от Чехия в Крим и освен това е имало опит самият той да бъде отведен в Крим.

Митинги с искане за оставката на Бабиш

В най-големите чешки градове се проведоха митинги и демонстрации по повод 29-та годишнина от „кадифената революция“, която доведе до падането на тоталитарния режим в Чехословакия. Най-масовите демонстрации се състояха в центъра на Прага. На столичните площади Венцеслас и Старе место, както и на централния булевард, се стекоха хиляди граждани. Чуваха се искания за оставката на министър-председателя и неговото правителство, а на трансарантите и плакатите имаше надписи, осъждащи Бабиш.

Бабиш успя да състави второ правителство в Чехия

Чешкото правителство начело с министър-председателя Андрей Бабиш получи вот на доверие в парламента, предаде БГНЕС. Коалиционното прав...

Самият премиер отпътува за Швейцария в събота, където живее синът му, който се превърна в център на вниманието от страна на медиите. Според Бабиш, синът му страда от шизофрения и следователно не е отговорен за действията си, включително изявления, направени пред репортери на Seznam.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Украйна е разработила дрон, способен да удари чак в Сибир: The Economist

Двама задържани в Полша за пребития с чук съюзник на Навални

Даваш си живота за Путин в Украйна, крадат ти дори тоалетната чиния (ВИДЕО)

Медведев: Имаме първото доказателство, че Запада взе решение да премахне Зеленски

Втори руски самолет с ракети е бил принуден да обърне след свалянето на Ту-22М3 (ВИДЕО)

Чувство на несигурност: Руснаците отмениха парада в Крим за 9 май

За първи път: Украинските ВВС унищожиха руски бомбардировач Ту-22М3 (ВИДЕО и СНИМКИ)

Наченки на истерия в Русия: Кръгът "Тръмп" иска Украйна да спечели (ВИДЕО)

След поредната руска атака: Жертви в Днепропетровск, включително деца (ВИДЕО и СНИМКИ)

Руски стратегически бомбардировач се разби в Ставропол (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа