НА ЖИВОВойната в Украйна

Чешкият президент призова за неограничена военна помощ за Украйна

1280

Новоизбраният президент на Чехия Петър Павел, който е бивш генерал от НАТО, заяви, че не бива да има каквито и да било ограничения за военната помощ на Запада за опустошена от войната Украйна, и призова съюзниците да бъдат по-смели.

Павел, който оглавяваше военния комитет на НАТО от 2015 до 2018 г., спечели президентските избори в събота и на 9 март ще положи клетва.

ОЩЕ: Corierre della Sera: Италия ще предаде на Украйна зенитни ракетни системи SAMP-T и Aspide

61-годишният Павел казва, че Западът трябва да предостави на Украйна, която се бори с руската инвазия, всички видове оръжия с изключение на ядрените. "Що се отнася до конвенционалните оръжия, наистина не виждам причина да се определят граници. Украйна не може да се пребори с такъв силен противник без бронирана техника, дронове, артилерия и ракети с по-голям обсег, нито без свръхзвукови самолети", допълни той.

От началото на инвазията на 24 февруари 2022 г. западните съюзници, в това число Чехия, предоставиха на Украйна значителна военна помощ.

Според Павел е трябвало да се прояви повече смелост, тъй като "някои страни заемат малко резервирана позиция" за доставянето на модерни оръжия.

"Ако искаме да имаме единна позиция, която ни дава най-голям шанс за успех, трябва да действаме сплотено по тези въпроси", каза той, като повтори предложението на Полша да се изпратят изтребители F-16 в Украйна, ако това предложение бъде подкрепено от всички страни в НАТО, пише БТА.

ОЩЕ: Системата за ПВО SAMP/T ще бъде в Украйна до два месеца, твърди Италия

САЩ с нова военна помощ за Украйна, идват ли по-дългобойни боеприпаси?

САЩ подготвят пакет от 2,2 млрд. долара военна помощ за Украйна, включващ за първи път ракети с по-голям обхват, както и други боеприпа...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Още от Европа

Москва постави условия за продължаване...
Путин нарече връзките на Русия...
Официално: ЕС ще предостави 1...
ЕС отпуска 1 млрд. евро на Турция...
Прокурор на МНС: Заповедта за...
Франция призова ЕС бързо да помогне...
Си Дзинпин: Китай заедно с Русия...
Москва започва ответно разследване...
Борел: Путин ще бъде арестуван,...
Турция може да пусне Швеция в НАТО...
Варшава: Полша ще е принудена...
Ресторант изложи портрета на...

Последни новини