Четирима души от румънски филиал на "Газпром" са обвинени по подозрения в шпионаж

1271
Четирима души от румънски филиал на "Газпром" са обвинени по подозрения в шпионаж

Румънската Дирекция за разследване на престъпленията на организираната престъпност и тероризма (ДРПОПТ) съобщи в понеделник вечерта, че са повдигнати обвинения на четирима души след извършени обиски в офиси на компанията НИС Петрол, румънски филиал на руската "Газпром". Това съобщава в. "Адевърул", цитиран от БТА.

Обвиненията са по подозрения в разкриване на секретна служебна информация и неразрешен трансфер на информационни данни.

В прессъобщение на ДРПОПТ се посочва, че са конфискувани редица документи и средства за съхранение на данни, осем души са били отведени за изслушване, а на четирима от тях, които са румънски и чуждестранни граждани, са повдигнати обвинения за "заобикаляне на методологичните норми за прилагане на Закона за петрола".

ДРПОПТ е извършила обиски на девет адреса в Тимишоара и Букурещ, включително офиси на компанията НИС Петрол, румънски клон на сръбската компания НИС, която е контролирана от "Газпром", както и в жилища на служители, по подозрения в шпионаж.

Според съобщението на ДРПОПТ четирите лица са обвинени, че в качеството си на служители на мултинационална компания са заобиколили методологичните норми за прилагане на Закона за петрола, съответно наложените от Националната агенция за минералните ресурси процедури и също така са предали непредназначени за обществеността данни за фонда от ресурси (минералните запаси) на Румъния на фирма от същия консорциум в Сърбия.

Телевизия Диджи 24 отбелязва, че разследването на ДРПОПТ, Румънската разузнавателна служба и Службата за външно разузнаване в подразделението на Газпром в Румъния е разкрило факта, че НИС Петрол е събирала данни за запасите от петрол и газ в редица периметри в западния окръг Тимиш и ги е предавала в Москва, без да уведомява румънските власти какво е открила.

Въпреки че е имала задължението да предаде тези данни на румънската държава, представена чрез Националната агенция за минералните ресурси, НИС Петрол е предала всяка информация директно в Белград и оттам най-вероятно в Москва, посочва изданието "Прес Алърт", отбелязвайки, че румънските власти не са имали представа какво е било открито при проучванията на НИС Петрол.

Диджи 24 съобщава, че сръбският президент Александър Вучич също е коментирал случая, като е казал, че това вреди на имиджа на страната, тъй като НИС Петрол е сръбска компания, но ако обвиненията са верни, не става въпрос за сръбски граждани.

"Въобще не изключвам възможността за истинска виновност на НИС, но не познавам случая, не съм се занимавал с това. Важно е да подчертая, че не са сръбски граждани, няма нищо общо с нас. В голямата си част са руснаци, но ще поискаме повече информации от румънската полиция", е казал Вучич, според Евронюз Сърбия.

Според него скандалът има връзка с позицията на Сърбия на международната сцена и има за цел "да дисциплинира онези, които някои смятат за непослушни".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Белгия обяви кога първите ѝ F-16 ще отидат в Украйна

Змия ухапа директора на зоопарка в Одеса (СНИМКИ)

ПАСЕ не признава легитимността на Путин: Обвини го в убийство на Навални и изтребване на народи

Арестуваха жена, звъняла на спешен телефон повече от 2000 пъти

ПВО и пари за Украйна, позиции за Израел и Турция: Какво решиха евролидерите?

Сушата в европейска страна изправя туристи срещу местни в надпревара за вода

С руската армия можеш да превземеш света, но те са идиоти: Украински военен от Авдеевка говори (ВИДЕО)

Руснаците масово ще бъдат тествани за плодовитост: Путин иска повече раждаемост

ЕСПЧ отхвърли жалба на Филип Киркоров срещу Литва

Не е само у нас: Болница в Англия призна че е разменила бебета

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа